Вход | Регистрация
Русе 21°C

Спортна читалня организира библиотеката

Поводът е 90-годишнина на Българския олимпийски комитет

Спортна читалня организира библиотеката
Thinkstock / Guliver

Русенската библиотека отбелязва днес 90-годишнина на Българския олимпийски комитет.

По този повод екипът й организира Спортна читалня във фоайето на втория етаж, където ще бъдат предоставени за ползване всички спортни вестници, списания и книги от последните няколко години. Чрез тях всеки ще може да се запознае с различните видове спорт, живота и рекордите на видни спортисти, професията на треньора, историята на олимпийското движение. Ще бъдат прожектирани и филми за историята на футбола, за именити футболисти, най-интересните голови положения и др.

Тематичната читалня ще работи от 9 до 17 ч. Водещ на събитието ще бъде редакторът на русенски новинарски сайт Андрей Кючуков.

В три от витрините на втория етаж ще бъдат подредени любопитни издания от фондовете на Библиотеката, посветени на историята на спорта и на различните спортни дисциплини за периода от края на XIX век до първата половина на XX век. Между тях най-старите са "Школа плавания” и "Игра футболъ”, издадени през 1895 г. в Москва и "Спорт во все времена года”, издадено през 1895 г. в Санкт-Петербург.

Интерес представляват и "Пълно ръководство по гимнастика” от 1901 г., съставено и издадено от учителите Д. Бланшуд и П. Големинов в Кюстендил, както и "Юнашки календар” за 1910 г., издаден в Русе от Никола Гладнишки, учител по гимнастика. Ще бъдат показани и стари правилници за почти всички видове спорт.

Днес, от 15.30 ч. във фоайето на втория етаж на библиотеката ще се проведе и среща с женския баскетболен отбор "Дунав 8806”, четвърта поредна година носител на купа "България”, и с неговия треньор Георги Божков.

_______________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар