Вход | Регистрация
Русе 16°C

Фестивал „Ромите и киното“

Фестивал „Ромите и киното“

От 27-ми до 29-ти юни предстои провеждането на фестивала "Ромите и киното", организиран за втора поредна година по проект "Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе" с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

В първото му издание (юни 2017 г.) русенци и гости на града имаха възможността да гледат три знакови филма, представили световната колекция на филмовото изкуство, посветена на ромските бит и култура – "Черна котка, бял котарак" (режисьор Емир Кустурица), "Таборът отива към небето" (режисьор Емил Лотяну) и "Срещал съм и щастливи цигани" (режисьор Александър Петрович).

Второто издание на фестивала отново включва три филма, като всеки един от тях е посветен на етнокултурната идентичност и ще се излъчат в Пленарна зала на Община Русе от 18 ч. След откриването на 27-ми юни, ще се прожектира  "Лудия чужденец" на режисьора Тони Гатлиф. През втория ден, 28-ми юни, фестивалът ще продължи с филма "Черна лястовица" с режисьор Георги Дюлгеров, а в последния ден ще се излъчи филма "Циганско време" на Емил Кустурица. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар