Вход | Регистрация
Русе 16°C

На Дядовден се уважава най-издържливият в пиенето веселяк

Единствено в русенското село Черешово празнуват Дядовден

На Дядовден се уважава най-издържливият в пиенето веселяк
Областна администрация - Русе

Дядовден отбелязаха днес в русенското село Черешово. Официален гост на самобитния празник беше заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев.

Само в Черешово се отбелязва Дядовден, при това веднага след традиционния Бабинден. Ритуалът е посветен на мъжете от селото и се спазва вече близо половин век, отбеляза кметският наместник Сидер Златев.

Изборът на дядото се прави по специални критерии – да бъде местен жител, да има внуци и не на последно място да бъде веселяк. На тези изисквания за пета поредна година отговаря дядо Марин.

На Дядовден се уважава най-издържливият в пиенето веселякОбластна администрация - Русе

Днес мъжете се събраха в центъра на селото и тръгнаха към дома на дядо Марин с оркестър и водеха каруца с магаре. Те взеха най-главния дядо от неговия дом, след което го заведоха до местната чешма, където извършиха ритуала по изкъпването. Важното в традицията на Дядовден е издръжливостта в пиенето.

Заместник областният управител Станимир Станчев приветства жителите на Черешово по повод празника, като отбеляза, че черешовчани се славят в България като уникални. Г-н Станчев им пожела да продължат да бъдат неповторими и да запазят традициите, защото в тях се крие духът на българина.

След ритуала тържеството продължи в читалището, където за доброто настроение на всички присъстващи имаше богата фолклорна програма и специално организирана томбола.

На Дядовден се уважава най-издържливият в пиенето веселякОбластна администрация - Русе

Sever.bg във FacebookДокладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57