Вход | Регистрация
Русе 25°C

Празнуваме Възнесение Господне, или Спасовден

Празнуваме Възнесение Господне, или Спасовден

Днес празнуваме Спасовден или Възнесение Господне. Чества се 40 дни след Великден и е винаги в четвъртия ден от седмицата.

Българите казват: "Те ти, булка, Спасовден". Вярва се, че в нощта срещу Спасовден безплодна жена може да зачене, след като прекара нощта на Росенови ливади. Ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна. Денят е и празник на хлебари и сладкари. 

Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден. 

Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на земята да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, движейки се сред тях като богочовек. На 40-тия ден в обкръжението на своите последователи, в подножието на Елеонската планина, той се въздига в небесата. В православната църква на този ден се празнува Възнесение Господне, а се нарича Спасовден, защото с факта на Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. В народния календар Спасовден се свързва до голяма степен с култа към мъртвите.

Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от първия Велики четвъртък. Затова и в съботата след празника е Спасовската или Черешовата задушница. Ходи се на гробища, палят се свещи и кандила, поставят се цветя, преливат се гробовете с вино, кади се с тамян, носи се жито и в църквата, и на гробищата. 

На Спасовден почти навсякъде в България се прави голямо хоро. Вярва се, че на този ден идват русалиите. Смята се, че в нощта срещу празника разцъфтява лековитото цвете росен. Затова болни хора преспиват на росенова поляна, като до главата си слагат зелена глинена паница, вино и пита. Ако на сутринта в паницата с вода има цветче от храста, се вярва, че ще настъпи оздравяване. Сухата шумка или пръст вещаят болест и смърт. Виното и погачата се оставят на поляната, а от водата се пие до 40 дни.

Имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.  

източнк: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар