Вход | Регистрация
Русе 15°C

Русенският карнавал ще бъде открит с концерт на дует "Ритон"

Над 930 са заявките за участие в карнавала, който ще се състои на 18 юни

Русенският карнавал ще бъде открит с концерт на дует "Ритон"
Снимка: Община Русе

Русенският карнавал започва тази събота, 18 юни, с На 18 юни, събота, с три шествия, които ще преминат през града. Още по-пъстър и мащабен ще бъде той, в сравнение с миналогодишния карнавал, обеща кметът на Русе Пламен Стоилов.

Днес програмата на събитието беше представена по време на пресконференция в Общината. 936 са заявките за участие в карнавала до момента, информира главният организатор Мариан Савов.

От утре до деня на карнавала доброволци ще помагат на децата в Русе в избора на маска и костюм за празничния ден. Те ще дават съвети от 16 до 19 часа в централната градска част.

В градината около Паметника на свободата млади автори ще рисуват на тема спорт, каквато е и темата на тазгодишното издание на събитието. В 4 ателиета ще се изработват карнавални маски, ще се оцветяват фигури и смесват цветни пясъци върху хартия.

Три шествия ще съберат всички участници на 18-и юни, точно в 18 ч. Те ще се разпределят по трите карнавални сцени в града, а на четвърта сцена пред паметника на Свободата ще се проведе конкурс за най-добър костюм и маска. Той ще бъде открит в 19 ч. от фанфарния оркестър на Ветово.

Първото шествие ще тръгне от пл. "Батемберг” (градинката между РБ ”Л. Каравелов”, СОУ "Хр. Ботев” и Регионалния исторически музей). Там са поканени русенските училища, читалищата и всички граждани, желаещи да се присъединят. Предвождано от Общинския духов оркестър и мажоретния състав "Естрийм” към ОМД - Русе, шествието ще стигне до Първа сцена пред Съдебната палата. От р-т "Хепи” ще се включи Китайски дракон на децата от СОУ "В.Левски”.

Водещ на първата сцена ще бъде шампионката по бийтбокс Печенката. Карнавалът ще бъде открит в 18 ч. с концерт на Дует "Ритон”. Християна Лоизу пък ще пее от 21:30, а от 22:15 на сцената излизат бразилската певица Жулия Мартинс, Калин Вельов и бразилските танцьори от "Амазония Денс Проджект”.

Второто шествие ще събере деца от русенските детски градини, ДВГ”Слънце” на ОбДЦКИ с ръководител Наталия Константинова, то ще тръгне в 18 ч. пред Операта. То ще бъде водено от фанфарния оркестър на Ветово, ще стигне до алеята пред Паметника на Свободата, ще присъства на откриването на карнавала на Първа сцена и ще поеме към Втора сцена на площада пред Доходно здание. Водещ на нея ще бъде Бате Енчо.

Третото шествие тръгва от Мемориала на загиналите във войните пред Пети пехотен полк. В 18 ч. на сборния пункт там се очаква да се съберат всички фолклорни формации на града и Младежкия дом. Те ще минат по главната улица, ще стигнат до Първа сцена за откриването, а после ще продължат до Трета сцена пред Пленарна зала на Община Русе, където ще бъде водеща Мина Маринова. На финала ще се извие голямо хоро с участието на всички желаещи.

Част от програмата е и фотоконкурс за "Най-щура снимка от карнавала”. Срокът за подаване на снимките ще бъде до 24 юни на адрес: ruseart@gmail.com. Условието е снимките да са озаглавени, да има три имена и координати за контакт с авторите. Победителите ще бъдат обявени на 28 юни.

Русенският карнавал ще бъде открит с концерт на дует "Ритон"

 << Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар