Вход | Регистрация
Русе 19°C

Шедьовърът на Верди "Отело" ще бъде представен на русенци

В главната роля ще бъде един от най-големите български тенори Бойко Цветанов

Шедьовърът на Верди "Отело" ще бъде представен на русенци

Операта "Отело" ще имат възможноста да гледат русенци на 6 април на сцената на Държавна опера - Русе. За спектакъла са поканени гости от страната и чужбина, като в ролята на Отело ще се превъплъти един от най-големите български тенори Бойко Цветанов.

Той е завършил Консерваторията в София, специализирал е при Маргарита Лилова във Виена, Борис Христов в Рим, Карло Бергонци в Академия "Верди" в Бусето и при Франко Корели. В творческата си биография е записал повече от 60 централни тенорови роли, изпълнени на международни сцени. В продължение на 22 години е водещ тенор на операта в Цюрих, Швейцария.

Борис Луков ще бъде Касио. Той завършва НМА "Панчо Владигеров", специалност "Оперно пеене'. Едва на 22 години е приет за един от тенорите в трио "Уникалните Гласове", солист е на Държавна Опера Варна.

Шедьовърът на Верди "Отело" ще бъде представен на русенци

Диригент на спектакъла е Ян ван Маанен от Холандия. Холандецът учи църковен орган и дирижиране в
Кралската консерватория в Хага и в Утрехтската консерватория. Дирижирал е много оперни и оперетни заглавия, сред които "Аида" на Верди, "Турандот" на Пучини, "Замъкът на Синята брада" на Барток, "Палячи" на Леонкавало, "Кармен" на Бизе, "Прилепът" на Щраус, "Хубавата Елена" на Офенбах. Ян ван Маанен работи също като пианист, певец, театрален режисьор, органист и актьор. Като композитор той е написал няколко камерни опери, камерна музика и една симфония. През 2010 г. печели престижната награда ‘Wim Sonneveld’ в Амстердам.

Шедьовърът на Верди "Отело" ще бъде представен на русенци

В ролята на Дездемона ще се превъплъти Мария Цветкова, а в ролята на Яго - Александър Крунев.

Спектакълът започва в 19 часа, зала Опера.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар