Вход | Регистрация
Русе 21°C

10 световноизвестни скулптори ваят пясъчни фигури на спортна тема в Русе

Международният фестивал на пясъчните фигури Русе 2016 ще бъде открит тази вечер

10 световноизвестни скулптори ваят пясъчни фигури на спортна тема в Русе

Второто издание на Международния фестивал на пясъчните фигури Русе 2016 ще бъде официално открито тази вечер от 19 ч. 10 известни скулптори ще участват в тазгодишното издание на събитието, което ще продължи до 4 юни на Кея в Русе.

Темата на феста е "Спортна слава, световни и олимпийски символи" и по нея ще бъдат изваяни от пясък 14 фигури, разположени в Алея на спорта. Сред тях ще намери място и скулптура на Котоошу, която ще бъде дело на Руслан Коровков от Украйна, консултант на Международен фестивал на пясъчни скулптури Русе '2016. Неговият 3-метров сумо герой няма да участва в надпреварата за наградите.

В състезанието по пясъчно скулптиране обаче се включва русенският скулптор Даниел Кънчев, който ще извае златните момичета на българската художествена гимнастика.

Сред именитите творци, които участват във фестивала са още Сударсан Патнайк от Индия, Дютераж Беноа от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Българските участници са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София, Калоян Тодоров от Бургас.

Във фестивалните дни е подготвена атрактивна съпътстваща програма, която ще превърне второто издание на фестивала в празник край реката, каза г-н Стоилов на пресконференция днес по повод откриването.

Ирена Петрова представи скулпторите, които в рамките на 10 дни ще изваят фигури, представящи водни спортове, тенис, хокей, конна езда, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо.

Пясъчна академия за млади скулптори ще бъде част от фестивала, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Младите таланти вече работят по своите проекти на тема "спорт".

Седем детски градини са заявили участие в пясъчната работилница за деца, а 4 от тях подготвят общ проект – изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията "Русе – Европейски град на спорта", съобщиха от Община Русе. Работилницата е на 4 юни, от 10:30 ч., с талантите на ОбДЦКИ, Бате Енчо и концерт на Росица Кирилова.

Пясъчен бар ще посреща и изпраща посетителите на фестивала, като той също ще заработи от тази вечер.

Церемонията по награждаването на победителите от пясъчната надпревара е на 3 юни, от 19:00 часа, когато официално ще бъде открита и Алеята на спортната слава. Събитието ще завърши с концерт "BG Рок легенди” с участието на Йордан Караджов ( Група "Сигнал”), Стенли (”Тангра”), Милена Славова, Валди Тотев ("Щурците”), Дичо ( "D2”).

10 световноизвестни скулптори ваят пясъчни фигури на спортна тема в Русе

 << Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар