Вход | Регистрация
Русе 17°C

7 нови сборника с архивите на ДС дари ловчалия на библиотеката

Веселин Топалов прави дарение за втори път
7 нови сборника с архивите на ДС дари ловчалия на библиотеката

7 нови сборника от поредицата „Из архивите на ДС” дари за втори път Веселин Топалов от Ловеч  на Регионална библиотека „Проф.Беню Цонев” в града. Изданията са на Комисията по досиетата, съдържащи разсекретените документи на Държавна сигурност.

Читателите ще могат да се запознаят с документалните сборници от № 24–30, които включват: „Държавна сигурност и колективизацията”; „ Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО”; „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от източния блок (1944-1989); „Държавна сигурност – войникът на партията”; „ Държавна сигурност –профсъюзите, стопанския живот и работниците”; „Държавна сигурност и юриспрунденцията” ; „ПГУ – ДС и варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)”.

Сборникът „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО” е част от международен изследователски проект: „Принос към историята на НАТО, видяна през архивите на Варшавския пакт”. Включените в сборника архивни материали са структурирани в три тематични раздела и са подредени хронологично. Документите, поместени в първия раздел, разкриват ролята и мястото на Разузнавателното управление (РУ) на ГЩ на БНА в дейността на страните, участнички във Варшавския пакт, насочена срещу главните противници: САЩ, Великобритания и останалите западноевропейски държави – членки на НАТО. Във втория раздел на сборника са поместени документи, разкриващи дейността на българското военно разузнаване, насочена срещу южните съседи на НРБ – Турция и Гърция, които са част от Югоизточния фланг на НАТО. В третия раздел са документите, които съдържат данни за командно-щабни и войскови учения на Обединените въоръжени сили на НАТО, провеждани на територията на Южноевропейския театър на военни действия.

"Държавна сигурност - войникът на партията" показва мястото на тайните служби на социалистическа България в държавното управление и обслужващата им роля спрямо комунистическата партия, и в частност спрямо нейния управляващ елит.

28-мият сборник „ Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” предлага на своите читатели да се запознаят с документи, свързани с отношението на Държавна сигурност към смятаната за основна за комунистическата обществена структура работническа прослойка. Публикуваните тематично и хронологично в изданието архивни материали представляват нов източник на информация не само за широката публика, но и за социалните учени, и преди всичко за професионалните историци. По-голямата част от документите, публикувани в настоящия сборник, стават публично достояние за първи път. Те покриват целия период на управление на Българската комунистическа партия (1944 – 1990) и отразяват най-интересните политически, икономически и обществени събития в България и отражението им сред работническата прослойка.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар