Вход | Регистрация

Поуките на един бивш кмет към настоящ

Най-важното нещо за кметската работа е винаги да се работи в полза на хората

Поуките на един бивш кмет към настоящ
Община Стражица

Какво е да почетеш своя далечен предшественик по пост? Определено едно приятно преживяване и за двете страни. А, има ли поуки от срещата?

Днес, тя беше между инж. Детелина Борисова, кмет на Община Стражица и бившият Трифон Ралчев. Неочакваните гости го изненадаха по случай 80-годишния му юбилей.

Той не скри сълзите си от вълнение, докато получаваше огромен букет,  икона на Свети Мина и поздравителен адрес. Посрещна своите гости с кафе, сладки и отлежало уиски и се върна назад, в емблематичните години на Стражица – годините на подготовка за обявяването на провинциалното селище за град, и в тежките времена след земетресението.

Близо три часа продължи сърдечния разговор между бивш и настоящ кмет, изпълнен със спомени, съвети и обмяна на идеи.

Целият професионален и житейски път на Трифон Ралчев е неизменно свързан с родната Стражица. Той кметува два пъти: от 1967 до 1968 г. и от 1971- 1974 година. През първия период подготвя ударно обявяването на Стражица за град. За целта трябва да се направят болница, училище, детска градина, да се изгради инфраструктурата, канализация с колектор.

В края на годината по спешност е изпратен на двугодишно обучение в политическата академия в Москва, а на следващата година Стражица с указ официално е обявена за град. 

През 1987 г. той обратно е изпратен на терен, за да организира строителството и справяне с щетите от земетресението.

Рожденикът не скри, че иска да напише книга за онзи период с насоки и съвети, как приоритетно да се справят пострадалите общини след такова бедствие. Той сподели още, че преди 1990 г. кметовете са имали здрав гръб в лицето на държавата. Финансирането е било осигурявано лесно, капиталното строителство е вървяло с големи темпове. Строителството на заводи, на цехове, на улици.

"Сега ви е доста по- трудно, за всяко нещо се борите, трябва да го защитите", се обърна към инж. Борисова той. Тя се съгласи, че трудно се постига целево финансиране от държавния бюджет, затова и основно се разчита на фондовете от ЕС.  

Той подкрепи като правилна сегашната политика на Общината да интегрира населените места към града.

Най-важното нещо за кметската работа е винаги да се работи в полза на хората, бяха единодушни и двамата. Също и че кметът трябва да е с чуваемост, да бъде балансиран и да отчита обществените нужди и настроения. Днес Трифон Ралчев, който през 2012 година бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Стражица" живее във Велико Търново. Но често се връща в родния град.

"Обичам да седна на прага и да гледам към хълмовете – към Чуката, към Ралчов баир, към Чомаковец...На сърцето ми е Стражица, за нея мога да направя още много, но и мога да умра!", поясни още Ралчев.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар