Вход | Регистрация

М. Попова: "Има нужда от нов бежански лагер"

М. Попова: "Има нужда от нов бежански лагер"
Президентство на Република България

Има нужда от изграждането на нов център за прием на търсещи закрила чужденци, заяви днес в Стражица вицепрезидентът Маргарита Попова, която бе почетен гост на празника на града.

Причината е, че броят на чужденците, които търсят закрила в България, се е увеличил значително спрямо 2012 година.

"Само за първите 6 месеца на тази година бежанският поток, който страната ни е приела, надвишава броя на потърсилите закрила през цялата предходна година. За 2012 г. потърсилите закрила са били около 1380, а за първото полугодие на тази година те достигат 1880 души", поясни тя. И поясни, че убежището е само една от формите на закрила. От началото на тази година най-много граждани пристигат от Сирия – над 740, повече от 220 са от Алжир, следват Ирак и Мали с по над 100 души.

Вицепрезидентът заяви, че е на държавата ще й се наложи да обърне внимание на увеличения брой на търсещите закрила и е необходимо да бъде потърсено място за изграждането на още един център на територията на страната, който да бъде подходящ като капацитет и като условия да бъдат приемани такива хора.

Според Маргарита Попова, капацитетът на един такъв център трябва да бъде поне 500-700 души. По нейните думи, институциите мислят отговорно по въпроса. В момента в страната ни има един транзитен център в Пъстрогор и два регистрационни – в София и в с. Баня, Община Нова Загора. Един от най-тежките проблеми, които съществуват, е възможността да бъдат събирани разделени семейства, подчерта още вицепрезидентът.

Вицепрезидентът допълни, че президентската институция работи усилено по обработката на молбите на търсещите закрила, в резултат от регионалните конфликти в Близкия Изток и Северна Африка.

По думите на вицепрезидента, службите за сигурност трябва "да работят много внимателно и с изострена чувствителност, за да бъдат опазени сигурността и спокойствието на другите граждани, които са готови на хуманно отношение към бежанците."   

"Надявам се на конструктивен диалог, на умерен тон и на добро отношение между всички парламентарно представени политически партии", заяви Маргарита Попова по повод предстоящите на 16 август дебати в парламента по върнатите за ново обсъждане промени в Закона за държавния бюджет.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: Президентство
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар