Вход | Регистрация

Прокуратурата ще разследва продажби на лекарства в козметични магазини

Прокуратурата ще разследва продажби на лекарства в козметични магазини

Българският фармацевтичен съюз е сезирал прокуратурата в Тетевен за наличието на рекламни пунктове на аптеки в Тетевен и в Ябланица, в които незаконно се продават лекарства, съобщи председателят на съсловната организация Мирослав Ненчев, предаде zdrave.net. С постановление на Окръжния прокурор на Ловеч е разпоредено на прокурорите в Тетевен да извършат проверка, като изискат обяснения от лицата, извършващи незаконната дейност.

През 2008 г. Българският фармацевтичен съюз сезира прокуратурата срещу съществуващата практика да се отпускат лекарства извън аптеките в т.нар. рекламни пунктове и козметични магазини. По закон лекарства могат да се продават само и единствено в аптеки. В нарушение на закона, съществува практика да се откриват т.нар. рекламни пунктове на аптеки в по-малките населени места. В тези пунктове работят лица, които не са фармацевти. В пунктовете се събират рецепти от пациенти, а лекарствата се доставят от аптека в съседен град и се продават на клиентите в пликчета. По закон лекарства могат да отпускат само магистър-фармацевти и само в рамките на помещението на аптеката.

Председателят на БФС Мирослав Ненчев изразява увереност, че практиката лекарства да се продават извън аптеките, което е прецедент за държава от Европейския съюз, ще бъде преустановена през 2009 г. след намесата на компетентните органи.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар