Вход | Регистрация

Защитеният вид водна лилия се връща в ПП "Персина"

Природозащитници възстановяват растителния вид с европейски средства

Защитеният вид водна лилия се връща в ПП "Персина"
Снимка: inews.bg

С разпространение на водната лилия в езерата на остров Персин в река Дунав се е заел екип на международната природозащитна организация WWF и Природен парк "Персина". 10 растения от редкия вид вече са пренесени от района на Малък Преславец във възстановените Писчинско и Мъртво блато в парка.

Природозащитниците очакват в скоро време да се увеличи техният брой по естествен път. Връщането на защитената водна лилия, известна още като бяла водна роза, ще позволи на дивата природа да се установи отново във влажните зони на ПП "Персина". Този растителен вид е бил най-разпространен именно на о. Персин, но е изчезнал заради унищожаване на блатата.

Водната лилия е защитен вид, който има полезна роля в природата - служи за гнездене на птиците рибарки, а потопената й във водата част е скривалище за щуките. В близко време се планира възстановяването на още четири растения, които са били разпространени в ПП "Персина".

Дейностите на природозащитната организация на територията на парка се извършват по програма, одобрена от Министерството на околната среда и водите и се контролира от РИОСВ - Русе. Финансирането се осигурява от програма LIFE+ на Европейския съюз по проект на Изпълнителна агенция по горите и WWF за опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания в 10 от българските природни паркове.

______________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 WWF
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар