Вход | Регистрация

Читалището в Лесидрен стана на 90 г.

В Празничния юбилеен концерт участваха всички самодейци и гости-танцьори от Угърчин и Априлци

НЧ "Възраждане – 1923г.” в угърчинското село Лесидрен отбеляза вчера 90-годишния си юбилей с тържествен концерт.

За възникването и развитието на читалището на гостите, уважили празника, разказа секретарят на читалището Павлина Райкова. По записани спомени на Банчо Кацаров и Калчо Стоянов Народното читалище е създадено през 1897 г. Тогава е носело името "Цар Симеон", но е просъществувало за кратко време.

Според други документални източници, то е създадено на 14 януари 1923 г., от високообразованият учител Стоян Вътов Шаферски. Въпреки тежката година, той кани будните лесидренци да създадат читалище. На родолюбивата му идея откликват 42-ма жители на Лесидрен. Те са с различно обществено положение и занятие, но ги обединява вътрешния плам към духовното, което движи света.

През годините от основаването на читалище "Възраждане" до днес се е развивала богата самодейност, подкрепяна от множество дарители. Сега културната институция поддържа сатиричен състав, фолклорна певческа група и танцов състав, етнографски музей, картинна галерия и богата библиотека, в която има 17 647 тома книги. Самодейните състави са донесли многобройни и разнообразни националните награди, дипломи и грамоти.

Амбицията на читалище " Възраждане-1923г. " е да утвърди мястото си на културно-информационен център в съвременното социо-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традициите със съвременните изисквания. Така използвайки, старите традиции и съобразявайки се с новите обстоятелства, да бъде надградено старото и да се съгради по-доброто ново.

Наред с традиционните си дейности читалището предлага и съвременни услуги: интернет читалня с обособени 5 работни места по проект " Глоб@лни библиотеки – България", ползване на интернет и MS Office, отпечатване и сканиране на документи, запис на CD.

В празничния юбилеен концерт в препълнения салон участваха всички самодейци, а изпълненията им събираха бурните аплодисменти на публиката. Танцови състави от Априлци и Угърчин бяха пристигнали специално, за да поздравят колегите си от Лесидрен. По повод празника бяха прочетени много поздравителни адреси, с пожелания за още много юбилеи и празници.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57