Вход | Регистрация
Плевен 15°C

Игнажден е, внимавайте кой ще влезе пръв в дома ви

Игнажден е, внимавайте кой ще влезе пръв в дома ви

Православната църква почита днес Свещеномъченик Игнатий Богоносец, а празникът е наричан от народа Игнажден.

Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според християнските представи от днес започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Най-характерен за Игнажден е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата ни на Игнажден, се гадае каква ще бъде и следващата година.

Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст - да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

Има няколко поверия за този ден. Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари. Друго поверие е, че не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

От днес до Ивановден не се прави помен за починалите, забраняват се също така и венчавките.

Днес празнуват всички, които носят имената: Игнат, Искрен, Пламен, Огнян и техните производни.

Източник:dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар