Вход | Регистрация
Ловеч 10°C

Първият випуск на Художествената академия възкръсва с изложба

Първият випуск на Художествената академия възкръсва с изложба
Снимка: Север.бг

Голяма изложба "Въздигане. Първият випуск" се открива днес от 18.00 ч. в Софийската градска галерия по случай 125-годишнината от създаването на Националната художествена академия. Експозицията с творби на първите ни класици, излезли от нейната академична школа, може да бъде видяна до 28 ноември.

Първите години след Освобождението на България са сложно и преломно време. Изграждането на модерната българска държава е динамично и върви едновременно в много и различи посоки – от дебатите за вътрешните и външните политически въпроси до създаването на новите закони, през строителството на държавни, политически и културни институции, до изграждането на икономика, образование и култура. След полагането на основите на висшето образование у нас (създаването на днешния Софийски университет "Св. Климент Охридски", 1888) държавните мъже обръщат внимание и на необходимостта от развитие на изкуството в страната. В средата на 90-те години на ХIХ век тогавашният министър на народното просвещение Константин Величков и членовете на Дружеството за поддържане на изкуствата обединяват усилия и подготвят законопроект. След оспорвани дебати за необходимостта от художествено образование в България, на 17 февруари 1896 г. е приет закон, с който се учредява Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия). Княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата образователна институция. На 14 октомври 1896 г.

Държавното рисувално училище отваря врати

125 години по-късно в залите на Софийска градска художествена галерия се представя поглед към учителите и учениците, положили основата на българското изкуство и посветили живота си да изградят и възпитат художествен вкус. В първия випуск на Държавното рисувално училище са приети 48 души. По-голяма част от тях са представени в изложбата с над 80 творби. Сред рисунките и първите опити с маслени бои на добре познати автори като Александър Божинов, Андрей Николов, Асен Белковски, Господин Желязков, Димитър Даскалов, Димитър Радойков, Марин Георгиев Устагенов, Петко Манчев, Стефан Иванов, Харалампи Тачев, Цено Тодоров могат да се разгледат и произведения на не толкова известни имена като Богдана Фисчиева Иванова, Борис Блъсков, Никола Тонев, Михран Гарабетян и др. Музейната сбирка към НХА, в която се пазят ранните произведения на редици наши художници, разкрива как започва пътят на един творец. По неравните краища на рисунките се разчитат подписите на

техните учители – Иван Мърквичка, Ото Хорейши

Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Ангелов, Борис Шац, които са само част от преподавателите, представени с творби в изложбата.

Основен партньор в проекта е Националната художествена академия.

Подбраните произведения са от колекциите на Националната галерия, галериите и музеите във Враца, Добрич, Казанлък, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол, както и от частни колекции.

В екипа, подготвил експозицията, са директорът на СГХГ Аделина Филева, Пламен В. Петров, Милена Балчева-Божкова, Рамона Димова, Николета Гологанова, Надежда Олег Ляхова, Ана Топалова, Стефан Белишки, Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Петър Димов, Маргарита Енева, Диди Спасова, Цветан Игнатовски, Росен Тошев, Татяна Пунева.

Изложбата "Въздигане. Първият випуск" е съпътствана от двуезичен каталог.

Източник: "Монитор"

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар