Вход | Регистрация

Ден и нощ се кръстосват днес

Отбелязваме Кръстовден

Ден и нощ се кръстосват днес

Въздвижение на Светия кръст Господен или Кръстовден се отбелязва днес, 14 септември, от Православната църква.

Според църковното предание на днешния ден света Елена, майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба му. След като намерили пещерата, в която бил погребан Христос, намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият, разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето "тръгва назад" към зимата и денят се "кръстосва" с нощта - изравняват се.

Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. Тогава започва гроздоберът. На Кръстовден по традиция стотици вярващи посрещат празника в местността Кръстова гора, недалеч от Пловдив. Според местните предания мястото е особено, тъй като пази частица от чудотворящия кръст Господен. Вярващите в чудодейната сила на кръста Господен могат да получат спасение от редица телесни болести.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар