Вход | Регистрация
Ловеч 8°C

Служебните министри отчетоха какво са свършили за 4 месеца

Служебните министри отчетоха какво са свършили за 4 месеца
Стоп кадър, Нова тв

Постарахме се да работим по принципите, които декларирахме от самото начало - прозрачност, отчетност и професионализъм. От утре ще има нов служебен кабинет, който ще работи по подобен дух и начин. Работихме в безпрецедентна политическа обстановка.

Това заяви в сряда министър-председателят Стефан Янев, който с министрите си даде отчет пред медиите за свършената работа през последните 4 месеца.

"Добрата новина от 46-тия НС, че със служебното правителство заедно се споразумяхме да приемем трите бюджета - на държавата, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Постижението е както на МС като вносител на тези изменения, така и на самия НС", каза пред журналистите Стефан Янев.

Той отчете, че за първи път от гдини се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери вече са извадени от границата на бедността, това е съвместен успех.

"Успяхме да покажем недъзите на изразходване на обществени средства и утвърдихме добри практики, които се надявам да продължат занапред", заяви още Янев.

Служебният премиер отчете още сършената работа по Националния план за възстановяване и устойчивост, който ще бъде внесен в Брюксел, така че до края на годината първите пари ще са налични към националния бюджет.

Като добре свършена работа той посочи още подобрената ефективност на администрацията на МС с електронен обмен на документи, създадената система за управление на кризи, както и подобрената диалогичност с Република Северна Македония.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков се похвали, че под негово ръководство МВР е противодействало ефективно срещу купения вот и нарушенията на изборния процес. "Сигналите за нарушения на изборния процес бележат сериозен ръст. Общо 147 сигнала за това са получени от граждани, което е с 56% повече в сравнение с изборите от април 2021 г.", отчете Рашков. Той каза още, че в силовото ведомство са извършени необходимите кадрови промени, част от които са в следствие на полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

"По тази линия положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само 4, както е констатирало предишното ръководство, а много повече", съобщи вътрешният министър Той обърна внимание и на случая на полицейско насилие спрямо журналиста Димитър Кенаров, при който вътрешна проверка на СДРВ констатира, че не е бит от униформени. "Направено е всичко възможно случаят да бъде прикрит до степен, че все едно той не е отвеждан до РПУ в София", констатира Рашков.

Днес се очаква президентът Радев да обяви състава на новото служебно правителство.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар