Вход | Регистрация

Значителен напредък бележи деинституционализацията у нас

Почти 10 хил.деца са изведени от специализирани институции за последните 10 години

Значителен напредък бележи деинституционализацията у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Близо 10 хил. деца са изведени от социалните институции у нас през последните 10 години, което е сериозен напредък за процеса по деинституционализация в страната. Това отбеляза новият представител на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде по време на първата си среща с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщават от пресцентъра на Социалното министерство.

Към момента 1 836 деца са настанени в 81 специализирани институции. През последните 5 години децата в специализирани институции са намалели тройно, отчитат от министерството. За същия период се наблюдава двойно увеличение на предоставяните социални услуги - през 2015 г. те са 459 за над 11 700 потребители.

За предоставянето на интегрирани услуги за ранно детско развитие значителна роля ще има и новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 – 2020 г., припомня МТСП.

"Надявам се продуктивното сътрудничество между Социалното министерство и УНИЦЕФ, насочено към подобряване на качеството на живот на децата, намаляване на неравнопоставеността и насърчаване на социалното включване на младежите, да продължи все така успешно", каза министър Калфин.

Тема на срещата между министъра и Мария Хесус Конде била и подготовката на новия двугодишен работен план за изпълнение на Плана за действие към Програмата на УНИЦЕФ в България за периода 2013-2017 г. В него са залегнали области като деинституционализация, ранно детско развитие, подкрепа на уязвимите деца и тези с увреждания, реформа в младежкото правосъдие и образователната система.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар