Вход | Регистрация

Академията за акушерки събира специалисти във Велико Търново

Академията за акушерки събира специалисти във Велико Търново
Снимка: Thinkstock/Guliver

Академия за акушерки ще се проведе за трети път във Велико Търново. Акцентът тази година ще бъде поставен върху новородените и в частност върху недоносените бебета, съобщи Тони Калушкова, заместник-председател на Алианса на българските акушерки, организатор на форума.

Конференцията ще се проведе съвместно с фондация "Нашите недоносени деца" и голяма част от темите ще бъдат посветени на преждевременното раждане.

В тридневната програмата са включени практически работилници и презентации за подобряване на практиките в акушерските услуги.

"Опитваме се да представим теми, които не са застъпени в университетското образование, неща, които са практика в Европа и света, да покажем една по-различна гледна точка. Като цяло искаме да повишим репутацията на акушерската професия в България. По света това е много уважавана и ценена професия. Професия според европейските стандарти, имаща статут на автономна - акушерките имат право на самостоятелни практики. Това в България не е прието.", пояснява Калушкова.

В старата столица от 31 октомври до 2 ноември за участие във форума се очаква да пристигнат над 150 специалисти.

Специален гост на конференцията ще е Антонела Несполи, акушер, преподавател в Медицинския университет в Милано, Италия. Тя ще представи уъркшоп за поведението и ролята на кушерката по време на водното раждане.

За метода хипнораждане ще говори акушерката Недка Христова, член на Асоциацията на акушерките, практикуващи хипнораждане, Великобритания. Методът се състои в самохипнотизиране, което се постига с помощта на специалист. Целта е да се намалят болката и стресът, които пречат на освобождаване на хормони, улесняващи раждането.

Ще стартира и кампания под надслов "Как е бебето ти днес". Идеята за нея е бременните да се научат броят движенията на рожбата си и по това да се ориентират какво е състоянието му. Кампанията е превенция на преждевременната смърт на плода.

Евродепутатът Мария Габриел е трябвало да бъде сред официалните гости, но за съжаление в последния момент е отменила присъствието си, заради неотложен ангажимент.

По думите на Тони Калушкова конференцията е изключително полезна: "Лека полека започва да се променя грижата към бременната, отношението към нея. Все повече акушерки започват да възприемат световни практики. Все повече се заслушват в мнението и очакванията на жените. Променят се нещата бавно. Направиха се няколко стаи за естествено раждане в няколко частни клиники у нас."

Програмата на третото издание на Академия за акушерки 2014 може да видите тук.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар