Вход | Регистрация

Фермерски пазар отвори врати за първи път в Русе

Фермерски пазар отвори врати за първи път в Русе
Снимка: Община Русе

Официално отвори първият Фермерски пазар в Русе, на който производители на биологично здрава храна и фермери ще предлагат своята продукция всяка събота.

Лентата прерязаха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът Иван Григоров и управителят на "Общински пазари" Кунчо Кунчев.

"Щастлив съм, че сме един от градовете, в които има такъв биопазар. Считам, че това е една изключително полезна инициатва, която дава възможност на малкия и среден бизнес от района да се популяризира и да печели", заяви кметът Пламен Стоилов.

Сред най-любопитните продукти бяха домашните сладки по бабини рецепти без консерванти, както и изделията от лимец. Имаше дори шоколад, който се прави само от какао, без летицин, и е единственият на Балканите.

Биопроизводители и фермери представиха различни здравословни продукти - студено пресовани масла, тахан, боб и леща, билки и подправки, сокове, вина от арония, биволски месни и млечни деликатеси, козе мляко и сирене, сушени плодове, пчелни продукти, плодове.

Според участниците във фермерския пазар българите все повече проявяват желание да се хранят здравословно и природосъобразно. Най-хубавото е, че производители и фермери също са обединени от желанието си да затворят цикъла в областта на екологичното хранене от производството на суровини до създаване на крайния продукт.

Според управителя на "Общински пазари" Кунчо Кунчев това ще бъде мястото, където регионалните фермери ще могат директно да срещнат своите клиенти, а клиентите да се убедят в качеството на тяхната стока и да изкажат предпочитанията и ценовите си очаквания. Пазарът ще се прави само в събота, тъй като продукцията ще бъде предлагана от самите производители, а не от търговци и прекупвачи.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар