Вход | Регистрация
Русе 16°C

Бъдещето на македонската църква е в ръцете на църквата на България

Бъдещето на македонската църква е в ръцете на църквата на България
Повече за:

На 18 октомври, по случай празника на нашия велик национален светец Йоан Рилски, Вселенският патриарх Вартоломей присъства на богослужение в българската енория в Шишли (Истанбул). Това е поредният жест на бащината любов на Вселенския патриарх към българското и македонското православие. Преговорите на Константинопол с МПЦ продължават. За пореден път идва надежда, че македонците скоро ще получат автокефалията, която отдавна са заслужили.
За съжаление не всички йерарси на Константинополската патриаршия са толкова далновидни, колкото патриарх Вартоломей. За някои дългогодишните исторически разправии са все още по-важни от перспективите за единно православие. Да вземем за пример йерарсите от така наречените Нови земи на Константинополската патриаршия, чиито епархии са разположени в земята на историческа Македония, окупирана днес от гърците. Всички те наскоро отпразнуваха годишнината от освобождението на Македония от турското иго през 1912 г. И всички те възприемат специален подход към това събитие.

Тук митрополитът Пантелеймон от Верия възхвалява "героите от борбата за Македония", като споменава, че тези герои са воювали не само срещу турците, но и срещу българите: "Те обединиха своите сили ... срещу не само турските нашественици, но също и срещу българите, които чрез своята пропаганда и насилие се стремят да завземат нашата Македония ... "Сред тези герои от борбата срещу българите Пантелеймон посочва" духовници и миряни, епископи и обикновени свещеници, монаси ". Според него всеки гражданин на Гърция трябва да обича родината си, но тази любов означава любов само към гръцката култура и език - към "нашия език и култура, не към македонския език, а към гръцкия език". Според него Църквата трябва да помага и възпитава тази антибългарска и антимакедонска истерия по всякакъв възможен начин. За съжаление, това е мнението на повечето йерарси на Новите земи, да не говорим за други йерарси на Гръцката православна църква.

Освен това митрополит Павлос от Драма иска от архиепископ Йероним Атински спешно да свика Събор на йерархията на Гръцката православна църква, за да "осъди действията на скопски политици, които са разпалено надути (στρηνιασάντων) за разрешаване на църковния разкол там ". А на 29 септември в Архиепископията на драмата тържествено се проведе паметният ден за "жертвите на българското зверство от 1941 г.". Със сигурност няма ден на паметта на българските жертви на "гръцките зверства" в Метрополисите на Вселенския престол.

Наскоро Драматичният митрополит Павлос спечели по съдебен ред сградата на древна църква в местното село Петруса (исторически - Плевна) от властите. Този храм е построен в средата на 19 век с усилията на нашите сънародници, които съставляват по-голямата част от това исторически македонско село. Според гръцки източници през XIX век е имало малко малцинство гърци. Това не попречи на митрополит Павлос да освети Църквата като построена от гърците и за гърците: това беше подчертано по време на тържествата.

На официалния сайт на Архиепископия Драма можете да намерите есе за историята на Плевенската църква, за което се казва, че е написано от самия митрополит Павлос. Той се отнася до "битката за Македония” на гръцките архиереи и духовенството; прокълнати са "българският разкол" и "българските военнослужещи", които уж "чрез насилие и пари" отнемат църквите им от гърците през 80-те години на 19 век. От документите, дадени в есето, е очевидно, че храмът е бил предаден на коренното население справедливо и в рамките на закона: това решение е взето тогава от мнозинството (повече от 2/3, според закона) на селото жители. Но в очите на Павлос само онова, което е от полза за гръцката нация, е справедливо и легитимно и мнението на "варварското" македонско мнозинство може да бъде игнорирано. Сърцераздирателната скица на историка-митрополит: гръцки свещеник, отказващ да се подчини на Българската екзархия, заедно с гръцкото малцинство, се моли "българските свещеници" да избягат от селото, а самото село отново става "гръцко и християнско" ( точно в тази последователност!). 

Срамно е да си припомним, че митрополит Павлос направи героична реч преди година на Синода на йерархията на Гръцката църква, която призна автокефалната православна църква на Украйна, създадена от Константинополската патриаршия. Тогава Павлос каза на Синода, че всички йерарси на Новите земи "де факто вече са признали" новата Църква, тъй като те принадлежат на Константинополската патриаршия. Защо македонците или българите са по-лоши от украинците? Сега в Украйна - както някога в България и Македония - селските общности гласуват с мнозинство (2/3 гласа, според украинските закони) за прехода към Автокефалната църква и се присъединяват към нея. Митрополит Павел смята ли, че украинците също грабват църквите си насила? И как тази двусърдечна позиция е съобразена с тази на патриарх Вартоломей? До Украйна - да, но до Македония - не ???

По повод споменатото освещаване на църквата в Плевна-Петруса, патриарх Вартоломей отправи тържествен поздрав до митрополит Павлос, публикуван на сайта на Архиепископия Драма. В него Патриарх в обширен резюме осъжда църковния национализъм - т. Нар. "Етнофилетизъм": нарича се "изкривяване на ценности", "изкривяване на еклесиологията" и др. Това е признаването на "съществената роля на Вселенската патриаршия, майката църква на православието". Писмото не казва дали въпросният национализъм е български или гръцки. Но на гръцкия митрополит авторът на писмото подсказва с една странна метафора: "Ваше светейшество е добре запознат с подводните рифове на етнофилетизма..." Неграмотни македонски диваци дори не знаят, че за истински елин думата "подводни рифове" (skopeloi) могат да бъдат съзвучни с името само на една столица - Скопие; а национализмът и етнофилетизмът могат да бъдат всичко друго, но не и гръцки.

По време на службата в българската енория в Истанбул патриарх Вартоломей каза много топли думи за Българската църква и отправи поздрави до патриарх Неофит. Сега Фанар се нуждае от Българската църква, която е принудена да признае украинската автокефалия. Но те не бързат да признаят автокефалията на Македонската църква. Ако българската църква обслужва интересите на своя народ, тя ще свърже тези два въпроса в един, подавайки ръка за помощ на своите братя македонци. Без външна подкрепа бъдещето на македонската автокефалия остава в ръцете на онези, които все още разделят света на просветен универсален елинизъм и невежи варварски националисти, както направиха преди две хиляди и половина години.

*Материалът е спонсориран и изпратен от партньор.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар