Вход | Регистрация

Хванаха крайния получател на милионите от Лот 5 на "Хемус"

Хванаха крайния получател на милионите от Лот 5 на "Хемус"
Фейсбук/Мая Манолова

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е задържала мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на автомагистрала "Хемус", съобщи БНР. Няколко часа по-късно Софийската градска прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинение на 42-годишния мъж, посочен само с инициали - Б. К.

Той е обвинен за пране на пари в размер на над 53 млн. лв. От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми. По сметките им били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ "Хемус".

По информация на националното радио задържаният мъж е бивш данъчен служител. Според "Нова телевизия" в момента той е съдия по футбол и брат на човек, работещ към строителната фирма "Грома холд", която отговоря за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала "Хемус".

Впоследствие Б.К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които след това му предоставяли, съобщиха от прокуратурата. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. Б.К. получил сума в размер на 53 060 861 лв.

Б.К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Преди малко повече от месец от МВР обявиха, че от отпуснати авансово 84 млн. лв. от "Автомагистрали" АД на "Водно строителство - Благоевград" АД, за строителството на Лот 5 на магистрала "Хемус" 60 милиона лева са изтеглени и изнесени от банки в сакове и чували.

Парите първо били преведени по сметките на т.нар "буферна фирма", имаща за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора, и крайните изпълнители на строително-монтажните работи. Според службите средствата са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които - клошари и малоимотни хора.

По този повод зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов коментира, че липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ "Хемус", накрая стигат до един обикновен човечец. Към момента няма яснота дали е арестуван този човек и един от организаторите на схемата.

Амбициите на МВР са да докаже, че отклоняване на средства за автомагистрала "Хемус" се е състояло за всички лотове от 1 до 6, за които авансово са раздадени 696 млн. лева.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар