Вход | Регистрация

Пеевски - на разпит в ДАНС заради Досиетата Пандора

Пеевски - на разпит в ДАНС заради Досиетата Пандора
Николай Христов, БНР

Делян Пеевски се яви на разпит в ДАНС в четвъртък. Както е известно бившият депутат е в чужбина в няколко години. Изглежда през това време се е подложил на диета или интервенция за намаляване на килограмите, видимо е, че се е стопил и няма нищо общо с някогашния си вид.

Той беше привикан в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност", за да бъде разпитан заради досиетата "Пандора". В тях името му излезе като български политик, притежаващ три офшорни дружества.

В декларациите му през годините той не ги е споменавал, а в изявлениоето му след разкритията твърди, че те са били дъщерни на декларирана от него компания, без да уточнява коя. Пеевски призна, че е свързан с три офшорни фирми, но заяви, че те никога не са извършвали дейност или сделки.

Пеевски се появи без охрана, като в първия момент присъстващите журналисти не го разпознаха. Той е видимо отслабнал, с маска, носеше папка и дезинфектант. За идването му нямаше предварителна публична информация, като в сградата на булевард "Черни връх", където той се яви, се помещават и офиси на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. И ДАНС, и антикорупционната комисия се задействаха по казуса с досиетата "Пандора", като комисията на Цацаров обяви, че ще анализира декларациите на Пеевски от 2013 година насам.

Той остана вътре близо час, като на излизане отново отказа да отговори на журналистически въпроси, но каза, че журналистите ще имат възможност да го питат, без да дава повече подробности.

На влизане в агенцията той отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с досиетата "Пандора" с мотив, че всичко е обяснил в изявлението си от вчера - 5 октомври.

"Не се бутайте, има пандемия", по този начин се опита се да дистанцира от себе си струпалите се журналисти.

На въпрос дали е плащал за тероризъм той отговори, че не е плащал за нищо.

"Защо се бутаме, успокойте се, всички теми съм ги обяснил. Какво повече да обяснявам?", коментира Пеевски.

Вчера Пеевски пусна официално изявление, в което заяви категорично, че всичко, което притежава е обявено и декларирано.

"Излишно е това, вчера каквото имах да кажа, по темата, го казах", заяви Пеевски. На няколко пъти, вместо да отговори, той заяви: "Много поздрави на господин Прокопиев" (бел. ред. - съиздателят на "Дневник" и "Капитал"). И вчера в изявлението, пратено до определени медии, бившият депутат от ДПС, заяви, че данните от досиетата "Пандора" са мероприятие на наричания от него "кръг Капитал".

След като попита защо трябва журналистите да се бутат, а те отвърнаха, че той не се появява често в публичното пространство, Пеевски, вече преминал след проверката и зад оградата на ДАНС, заяви: "Спокойно, ще се появявам в публичното пространство и тепърва ще стават ясни нещата за много хора. Призован съм, отзовал съм се веднага", заяви още Пеевски.

Няколко часа по-късно, и Ирена Кръстева - майката на Пеевски лъсна с тайни сметки в Швейцария в Досиетата Пандора.

Две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост на Ирена Кръстева през 2009 г.. Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка. Целта на операцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като така се прикрива истинският им собственик – майката на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски.

Това разкри разследващият сайт BIRD.BG.

Двете фирми са Hintas Holding & Finance S.A. и Sarit Partners Corp., които са регистрирани предварително от доставчика на офшорни услуги Triden Trust. Банката RBS Coutts в Zurich се обръща към Trident Trust на 9 април 2009 г., за да оформи тяхната собственост на името на Ирена Ангелова Кръстева. Като цел на придобиването и на двете компании изрично е посочено: "За да държи сметка в RBS Coutts Bank Ltd., Zurich”. Trident Trust фактурира услугите си на банката 1700 долара, а годишната поддръжка на регистрацията е 550 долара.

В комплекта от документи има списък на записалите дялове от компаниите, като и за двете това е Ирена Ангелова Кръстева. Приложено е и копие от нейния паспорт.

В Досиетата Пандора липсват данни за самите сметки и наличностите по тях. Но без съмнение става дума за финансова операция, която цели да се скрие реалният собственик на парите в Швейцария. Фактически банката се ангажира с целия процес на придобиване на офшорката, оформянето й на името на клиента като бенефициер и отварянето на сметка на името на непроследимата фирма от БВО.

Този вид банкова услуга – сметка с офшорка, повдига много въпроси за съвместимост със законодателството срещу пране на пари, но данните от Досиетата Пандора и по-рано от Панамските досиета сочат, че е бил масова практика в Швейцария и в други данъчни убежища.

RBS Coutts е швейцарско поделение на Royal Bank of Scotland, една от най-старите и уважавани финансови институции в света, която обслужва сметките на британската корона. Но именно швейцарския клон, оказващ услуги на състоятелни клиенти за "управление на богатството”, беше замесен в скандали и разследвания за пране на пари и съдействие за избягване на данъци. През 2015 г. RBS продаде Coutts на швейцарската банка Union Bancaire Privée.

БРРД изпрати въпроси до UBP и RBS дали сметките на тези фирми са активни и в коя банка са в момента. Попитахме също дали тези фирми и сметки са свързани с финансови операции на Делян Пеевски, който е санкциониран от американските власти за "значителна корупция”. Във въпросите посочихме също, че майката на Пеевски Ирена Кръстева е включена в българския списък "Магнитски”.

От RBS отговориха, че не дават информация за свои клиенти. Пресслужбата на UBP отговори, че няма коментар за конкретния случай, но спазва стриктно всички регулаторни изисквания. Оттам уточниха, че само част от клиентската база на Coutts International е придобита при сделката, а не цялото клиентско портфолио на компанията. Но конкретния въпрос дали сметките на офшорките на Кръстева в момента се намират в UBP не беше получен отговор.

Ирена Кръстева е известна като бивша шефка на спортния тотализатор, която през 2007 г. придоби пресгрупата на Петьо Блъсков с многомилионен кредит от КТБ, а впоследствие изкупи и други печатни медии, печатарският комплекс "Родина”, както и разпространителски фирми. Придобивките се оценяват на няколко десетки милиона лева. Дълги години депутатът Делян Пеевски не фигурираше в собствеността на медиите, но публична тайна беше, че той лично контролира съдържанието на вестниците, което имаше ясна редакционна линия да поддържа тези, които са на власт и да очерня лица от опозицията, граждански активисти и критични журналисти.

Чак през 2014 г. Пеевски заговори за "медиите на моето семейство”, а година по-късно Ирена Кръстева му прехвърли частично собствеността. След това Кръстева постепенно се оттегли от фирмите, а медийната империя на Делян Пеевски се разрасна с неофициален контрол върху телевизията Канал 3 и информационни сайтове с жълтокафяво съдържание. Резултат от това превземане на медийната среда в България беше драстичния спад на България в класациите за медийна свобода, като Пеевски беше изрично посочен от "Репортери без граници” като основен виновник за потъването. Преди година той се освободи от собствеността на медиите си при съмнителна сделка с United Group, която закупи Виваком, Нова Телевизия и неясно защо вестниците на Пеевски.

В документите от Досиетата Пандора се откриват три фирми свързани с Пеевски, които той като депутат не е декларирал. В изявление до медиите Пеевски отрече да има нередности, но разкритията предизвикаха институционална реакция от НАП и КПКОНПИ, които започнаха проверки. Днес бившият депутат се яви на разпит в ДАНС и обеща на причакващите го журналисти да се появява по-често публично, но на излизане от агенцията отказа да отговаря на въпроси за офшорките си.

До момента Пеевски е проверяван многократно по различни сигнали от прокуратурата, но без никакви последствия. През април 2021 г. американската администрация вкара Пеевски в черен списък на санкционирани лица за участие в корупционни схеми. Българските власти създадоха отделен списък Магнитски, в който попаднаха съдружници и роднини на Пеевски, сред които и Ирена Кръстева, но не и неговия доверен адвокат Александър Ангелов, който е получил от Пеевски собствеността върху офшорките. Бившият депутат оспорва санкциите, а партията ДПС продължава да го защитава публично пред български и европейски институции, твърдейки, че няма доказателства той да е въвлечен в корупция.

Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ включи Делян Пеевски в списъка от 300 влиятелни личности, осветени в Досиетата Пандора. В профила му се посочва, че той е олигарх, бивш депутат и медиен магнат, санкциониран от САЩ за корупция. Цитирано е разследването на Биволъ, според което Пеевски е считан за видимия символ и въплащението на "Дълбоката държава” в България, като фронтмен на бивши офицери и агенти от ДС, близки до партиите ДПС и БСП, които управляват задкулисно и контролират огромни активи.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар