Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Интерактивен музей на индустрията - Габрово

Информация:

Най-новата туристическа атракция на Габрово – единствения на Балканите Интерактивен музей на индустрията, вече е официално открит. Уникалната и чисто нова атракция в Габрово се намира на ул. "Николаевска" №3.

Възстановка на събитие от народния календар, тематична конференция и организирани посещения отбелязаха успешното приключване на интегрирания проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура. Разработката е реализирана с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“.

Извършените дейности бяха представени на заключителна пресконференция от заместник-кмета и ръководител на проекта инж. Климент Кунев. С финансиране от 6 195 596 лв. са обновени общо 10 обекта от туристическата инфраструктура в региона. Възродена е Балканджийската мандра в АЕК „Етър”, в АИР „Боженци” е извършена реставрация и адаптация на административната сграда, старото и новото школо, на къщите „Дончо Попа” и „Митьо Станев”.

В двата комплекса е оборудвана съвременна информационна система, подобрен е достъпът и е рехабилитирана част от общата им инфраструктура – калдъръм, озеленяване, художествено осветление, паркинги, видеонаблюдение и др.

1233366

Създадени са нови атракции в градската зона и на закрито, за да бъдат привличани туристи през цялата година. По проекта са развити две от забележителностите на Габрово – Дечковата къща и старата сграда на Регионалния исторически музей на ул. „Николаевска” № 3 - паметник на културата от местно значение, превърнала се в интерактивен музей на индустрията.

Интерактивният музей на индустрията, който е единствен по рода си на Балканския полуостров, отразява най-новите тенденции в музейното дело в съчетание с модерни технологии. Изгражда анимация чрез сложен комплекс от видео, програмни продукти, виртуални гидове и декори.

1233367

Развитието на габровската индустрия е основна тема, като посетителите ще могат да разгледат видовете промишленост, прочули Габрово – кожарство, тъкачество, грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство и други. Експозицията е разделена на три части – „Индустриализация” (от края на XIX век до 1944 г.), „Социализъм” (от 1944 г. до 1989 г.) и „Настояще” (от 1989 г. до наши дни). Всеки период е представен в неговата цялост и е тематично и пространствено обособен на отделен етаж от сградата.

<< Sever.bg във Facebook >>Добави коментар