Вход | Регистрация

Славейковите празници в Трявна с богата програма

Известни артисти идват за концерти и спектакли от 2 до 5 юни

Славейковите празници в Трявна с богата програма
Sky trip

С богата културна програма ще се проведат Националните Славейкови празници от 2 до 5 юни. Сред известните български изпълнители и формации, които ще се включат в нея, са Теодосий Спасов, балет "Арабеск", Театъра на българската армия и вокална формация "Бънджи сингърс".

Ежегодните тържества са под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, а входът за тях е свободен, информират от Община Трявна. Вход ще се събира единствено за театралната постановка "Големанов" на НЧ "Пенчо Славейков 1871" с цена от 3 и 4 лв.

Националните Славейкови празници ще бъдат открити официално на 2 юни от 18,00 ч. пред сградата на Общината. В 21,00 ч. ще започне концертът на вокална формация "Бънджи сингърс" на площада пред читалището, а в случай на лошо време - в читалищния салон.

На 3 юни /петък/ от 19,00 ч. на сцената на НЧ "Пенчо Славейков" ще бъде поставен въпросът "Световна глобализация или национална идентичност?” чрез постановката "Да разлаем кучетата” от Емил Атанасов. Тя ще бъде представена от Театъра на Българската армия.

Формацията "Теодосий Спасов фолк квинтет" ще зарадват тревненци с концерт от 21,00 ч. на старинния площад "Капитан Дядо Никола". Народната музика ще се слее с елементи от джаз и класика във възрожденската атмосфера на града.

На 4 юни /събота/ в 17,00 ч. в Галерия "Арт М" – Трявна ще бъде открита изложбата "Късчета памет" на известния български художник Светлин Русев. 

Награждаването на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на П.Р.Славейков и П.Славейков ще се състои от 18 ч. на същия ден. Мястото е салонът на НЧ "Пенчо Славейков 1871".

Балет "Арабеск" ще представи на тревненската сцена спектаклите "Кармина Бурана" и "Болеро" с начален час 19.

Краят на тържествата ще бъде сложен с Неделно матине в галерия "Арт М" от 10 ч. на 5 юни. В него ще участват "София квартет", Румяна Пашалийска, Йордан Ефтимов и лауреата на Славейковата награда за 2016 г.

Като част от програмата на Националните Славейкови празници в НГПИ "Тревненска школа" ще се проведе ден на отворените врати с концерт на Етноджаз група "Кайно Йесно слонце", а единадесетокласниците от гимназията ще представят своята изложба "8ние.8 аз" в НЧ "Пенчо Славейков 1871".

Учениците от СОУ "П.Р.Славейков" – Трявна ще дебатират на тема  "Парите не са цел на съществуването ни" и ще участват в Литературно четене на собствени творби.

В галерия "Гъбенски" ще бъдат представени награденият за 2016 г. с Националната литературна награда за български роман "13 века България" и сборникът "Любов по всяко време" с наградени разкази от конкурса "Рашко Сугарев". Там ще бъде експонирана и изложбата "От ръката тревненска" с творби от фонда на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-гр.Трявна.

Теоретична конференция "Блаженството на поета и страстите на критиката – 150 г. от рождението на Пенчо Славейков и д-р Кръстьо Кръстев" също е част от програмата на празниците.

 << Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар