Вход | Регистрация

Хоталич - най-големият крепостен град след българските столици

Средновековният град разкрива постепенно своето минало

Хоталич - най-големият крепостен град след българските столици
Facebook

Една от най-големите по площ средновековни крепости се намира в т. нар. Крушевска планина край Севлиево. На 4 км от днешния град в посока северозапад се издигат руините на Хоталич, разполагащ се някога върху повече от 15 дка.

Възникването му се отнася към V-VІ век с първоначално отбранително предназначние, което българската държава възстановява през Х век, за да отблъсква варварските нападения от север и на Византия от юг. Хоталич се намирал между крепостните градове Ловеч и Търново и имал важно административно значение за региона.

Той просъществува до към края на XVII век, когато постепенно се е слива със селището под него и започва да носи името Серви или Селви, корен от вероятно староперсийски език на сегашното име Севлиево. Предполага се, че това се случва, когато турците завземат Северна България и разрушават крепостта Хоталич. Прогоненото население от укрепения град се заселва на левия бряг на река Росица под крепостните руини.

Старото име Хотел на крепостта е открито в един-единствен писмен извор от надпис в Батошевския манастир, даващ сведение за родните места на неговите строители: ("Съгради този храм Гено от Хотел и Петър Търнов лято 67...". "Хотел" е славянско лично име и се предполага, че градът е кръстен на някой старейшина, управител или болярин с това име. С времето към наименованието се прибавя наставка "-ец" и става съществително име Хотелец. Произношението на турски език звучи като Хоталич и именно по този начин остава записано в административните документи от турско време.

До седемдесетте година на XX век не се знае точното местонахождение на крепостта. Археологът Симеон Симеонов пръв започва да търси следи от съществуването й в севлиевската Крушевска планина и не след дълго попада на мащабни доказателства. През 1981 г. започват цялостните разкопки на терена.

Досега са разкрити около 100 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи във външния град и цитаделата, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство.

Външният град имал 4 квартала, простиращи се на 43 дка, и три средновековни църкви, една от които е раннохристиянска базилика от V-VI век. Бил е опасан с висока защитна стена, запазена на места и днес до 3 метра, с пет порти.

Вътрешният град /цитаделата/ била обградена с до 10-метрови зидове, зад които живеело болярско семейство с приближените и охраната си. Цитаделата не била гъсто населена, както външния град, тук са открити само едно болярско жилище, малка семейна църква, казармени и складови помещения.

Открити са умишлено издълбани ями за складиране на дъждовна вода, необходима като запас в случай на обсада на града. Намерени са също следи от глинен тръбопровод.

Продължават разкопките по крепостта, като с всеки археологически сезон се откриват нови обекти. Община Севлиево вече има право да я стопанисва и започва разработване на проекти за кандидатстване по европейски програми, свързани с опазване на културно-историческото наследсто. Замислени са ремонтни дейности и консервация на североизточната крепостна кула, както и на крепостните порти и църквите.

За превръщане на Хоталич в притегателен туристически обект се планира също реставриране на няколко средновековни къщи, където да бъдат експонирани типични за тукашния живот предмети.
__________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар