Вход | Регистрация

Музеят за азиатско и африканско изкуство в Трявна

Музеят за азиатско и африканско изкуство в Трявна
Музей на африканското и азиатско изкуство

Музеят за азиатско и африканско изкуство в Трявна е един от 23-те уникални музейни обекта в България. Колекцията съдържа 328 предмета и е дарена от живеещия в САЩ скулптор Златко Паунов.

Златко Иванов Паунов е роден 1939 година в София. Завършва Художествената академия, специалност скулптура. Жаден за още знания и желаейки да се докаже в сферата на изкуството,
веднага след дипломирането си емигрира първо в Италия, след това във Франция и накрая трайно се установява в Ню Йорк. Там купува малка, стара църква, реконструира я и основава в нея собствено художествено училище .

Негови ученици са както млади хора, така и хора на по- зряла възраст, които проявяват интерес към получаваните в училището знания. Характерното за неговия метод на преподаване е максималното
онагледяване, с автентични произведения на изкуството, снимки, диапозитиви, албуми. За целта той използва богатата си лична библиотека , както и уникалната си лична колекция с автентични произведения на изкуството, колекционирани в продължение на над 30 години от различните култури на 5-те континента.

Особена слабост Златко Паунов проявява към източната култура, затова всяка година прекарва известно време в Тибет и Непал, където също има свое ателие и ученици. Освен това той изучава
изкуството, религията и културата на Китай, Индия, Япония и Индонезия.

През 1993 година, след настъпилите промени в България, Златко Паунов решава да се завърне към своите български корени. Посещавайки България и в частност Трявна, откъдето е коренът на неговата майка Гена Генева, той е впечатлен от факта, че градът и неговите жители са успели да запазят възрожденския си дух и култура. Още повече, че има и училище, в което учат млади художници. Така през 1993 година решава да дари всичко, което притежава, на Трявна.

Най-доброто от личната библиотека на Златко Паунов, 1339 тома специализирана литература,
постъпва в библиотеката на художественото училище, а във фондовете на музея предметите - произведения на изкуството от Европа, Азия и Африка.

В колекцията най-голям е делът на будисткото изкуство. Повечето предмети са с ритуално предназначение, свързани с почитането на будистките божества. Изключително ценни са тибетските и китайските танки. Това са рисувани върху плат канонични сцени и сюжети. Пред тях вярващите поднасят своето иконопочитание. Безценни са и статуетките на Будите и Бодхисатвите, изработени от бронз и позлатени.

В експозицията могат да се видят: Буда Шакямуни - историческия Буда; Буда Майтрея – Будата на състраданието; Буда Амитабха – Будата на безграничната светлина; Буда Амитаюс – Будата на дълголетието /безграничния живот/; Бодхисатва Манджушри – Бодхисатва на мъдростта; Махакала – главно будистко божество, считано за защитник на будистите в Тибет.

Някой по-интересни предмети в изложбата, свързани с представянето на будистката религия са: Манускрипт върху палмови листа, написан на старобирмански и съдържащ фрагменти от будисткия канон трипитака; Будистка вотивна плоча с изрязана молитва-заклинание "О мани падме хум"; изработеният от човешка кост сакрален музикален инструмент Канлин, който се използва по време на церемонии в някой тибетски манастири; Пурбу – сакрална кама, изработена от дърво; Ритуална камбанка – предмет със сакрално предназначение, използващ се по време на църковната служба от ламите, атрибут на много женски божества и символ на мъдростта и женското начало; Ваджра – ритуален будистки предмет със сакрално значение. Използва се от ламите по време на църковна служба и атрибут на много Буди и Бодхисатви, символизиращ стабилността, непоклатимостта и мъжкото начало. /Колекцията разполага и с двата вида 5-о върха и 9-о върха ваджра/

Много разпространени са амулените от типа " Гау”. Изработени са предимно от сребро и са украсени с корал и тюркоаз. Тюркоазът е камъкът на живота, затова всяко дете още с раждането си получава нещо ценно – камък амулет.

Съдовете за подношения са също често срещани сред експонатите. Те са изработени от бронз, сребро, украсени с корал, тюркоаз, емайл. Някой от тях са уникати. В тях се слагат благовония, ориз, разтопена мас от як. Съдовете се поставят пред танките и пред статуетките на божествата.

Една малка част от колекцията представя хиндуистката религия. Тук могат да се разгледат статуетки на част от индуистките божества - Вишну, Брахма и Лакшмир върху гърба на змея Шеша, който според традицията има 1000 глави и поддържа цялата земя; Шива – едно от висшите индуистки божества, който стои върху лотосов трон, а върху бедрото му е седнала съпругата му Параварати; Апсара - женско полубожество, което обитава небесната сфера; женското божество Деви; Барелеф на Сканда – почитан в индуистката митология Бог на войната или водач на божествената войска

В залата на африканското изкуство са експонирани автентични африкански маски, изработени от дърво, текстил и кожа, в изпълнение на различни ритуали. Изключително атрактивни за посетителя са както дървените пластики, така и картините, изобразяващи живота на масаите, които също са представени в тази зала. Всички предмети са оригинали и като цяло колекцията има уникален характер.


_____________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgМузей на африканското и азиатско изкуство
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар