Вход | Регистрация

Румен Гашаров с ретроспективна изложба в ДХС по повод 80-годишнината му

"Посещение на музите" включва 80 картини на родоначалника на българския поп-арт

Румен Гашаров с ретроспективна изложба в ДХС по повод 80-годишнината му
ДХС

80 картини ще представи в Габрово живописецът Румен Гашаров по повод своя 80-годишен юбилей. Ретроспективната изложба "Посещение на музите" ще бъде открита в тазседмичния Весел четвъртък в Дома на хумора и сатирата, от 17.30 ч. на 25 февруари в зала "Стефан Фъртунов".

Художникът е подредил свои творби, плод на 50-годишна творческа дейност, показвайки различни страни от вдъхновението му през годините.

60 от платната са от ателието на Румен Гашаров, а други 20 са от художествения фонд "Хумор на народите" на ДХС. Най-новите творби са от настоящата година, а най-ранните – от далечната 1966 г., но звучащи все така актуално.

Гашаров е определян за родоначалник на българския поп-арт, той въвежда в съвременната живопис темата за малкия човек и неговия делничен живот.

Неизменно в картините му присъстват различни интериори, всекидневни занимания, градски пейзажи, изграждащи вселена от хора, вещи в привидно банални сюжети. Преплитат се гротеска, сатира и ирония.

Румен Гашаров е роден в Пловдив през 1936 г., възпитаник е на Художествената академия в София при проф. Илия Петров. Правил е самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания, Италия, Русия. Носител е на Първа награда в Международната изложба "Хумор и сатира в живописта" – Габрово от 1977г. Лауреат е на Годишната награда на СБХ "Владимир Димитров – Майстора" (1984), Годишната награда "София" за изобразително изкуство (1987), Първа награда на ОХИ, посветена на София (1989). Негови творби присъстват в Националната художествена галерия – София, Софийската градска художествена галерия, Музея "Пушкин" – Москва, в 23 художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и чужбина (Великобритания, Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, САЩ, Дубай и др.).

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар