Вход | Регистрация

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващия

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващия
Снимка: Север.бг

Мъгла, вятър, дъжд, слънце - динамично бе времето в рамките на четвъртото издание на най-големия екофестивал у нас Узана Поляна Фест, който се проведе от 18 до 20 юли в едноименната габровска местност. Но все пак усмивките върху лицата на хората, обичащи природата и опитващи се да живеят в синхрон с нея, останаха константни до края.

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияУзана Поляна Фест

Сред официалните гости на откриването в първия фестивален ден бяха кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Николай Григоров. Шест птици от видовете керкенез и мишелов, получавали грижи в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани", по традиция бяха пуснати на свобода с помощта на деца от посетителите, за които това бе първата близка и вълнуваща среща с диви животни.

Концепцията на форума тази година бе "Няма Аз без Ние". За да можем всички да живеем в по-голяма хармония с природата, е нужно да променим консуматорските си навици, довеждащи до екологични, социални и духовни последствия. Посланието на участниците към посетителите бе да правят по-осъзнат избор за ресурсите, които ползват и начина, по който подреждат живота си въобще.

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияУзана Поляна Фест

Организаторите на феста и тази година се бяха погрижили посетителите да не скучаят, благодарение на пъстрата програма, разпределена в седем фестивални зони. И през трите дни постоянно някъде се случваше нещо. Имаше много творчески работилници, демонстрации, лекции, филмови прожекции на екологична тема, приключения в природата, занимания по йога и бойни изкуства, музика...

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияУзана Поляна Фест

Сред акцентите на Презентационния център бяха лекциите на Джон Мълроу от Университета на Илинойс, който говори за трансформацията на културата - от консуматорство към устойчивост, давайки различни примери от САЩ и България. Стана ясно, че докато екологичният отпечатък на Америка е колкото за пет планети, то този на значително по-малка държава като България е за две планети и половина.

Неправителствени организации, които работят в сферата на екологичното образование, бяха представени в ЕкоАкадемията. Посетителите можеха да си закупят тениски с причудливи щампи, канчета, значки, подпомагайки финансово разнородни каузи на Световния фонд за дива природа (WWF) или пък семейства, нуждаещи се от ин-витро процедура. 

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияОбщина Габрово

Детският център предлагаше различни занимания, игри и приключения, за да може на любознателните малчугани да им е интересно и забавно.

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияСевер.бг

Имаше и много креативни работилници - изработка на аксесоари от хартия, рисуване с кана върху кожата, приготвяне на здравословна храна, дори и приготвяне на натурални парфюми и домашна козметика. Екипът на Велико Търново - кандидат за европейска столица на културата през 2019 година също имаше творческа работилница, която се радваше на голям интерес сред посетителите на фестивала. Предизвикателството бе да се изплете "одежда" от богата гама цветна прежда за декорация на АртМобил ВТ2019.

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияСевер.бг

 

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияСевер.бг

 

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияСевер.бг

Много родни биопроизводители предлагаха своята истинска продукция в шатрите на ЕкоПазара. Майстори демонстрираха как се меси и пече в пещ хляб от квас, как се приготвя съчен кашкавал, как се точи юфка, как се прави натурален сапун, как са правят свещи от пчелен восък.

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияСевер.бг

Програмата в Дзен центъра предлагаше лекции и демонстрации за устойчиви начини на хранене, танцово-медитативни и дихателни практики, основи на движението на тялото при бойните изкуства, йога.

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияОбщина Габрово

В шатрата на Черноморски енергиен клъстер в Техно парка бе представена новата ракетна отоплителна печка "Гамера", произведена у нас. Печката може да отоплява помещенията с 50% до 80% по-малко дърва от стандартните такива. 

 

Узана Поляна Фест 2014 отплава, чакаме следващияУзана Поляна Фест

Разбира се не липсваха музиката и танците. Музикалната програма на голяма сцена включваше изпълненията на Венци Благоев Джазтет, Мерудия, Бонбог - тъпани и гайди, Фънкараунд, VoxBox - Skiller и Павел Терзийски.

В събота част от посетителите се уплашиха от дъжда и си тръгнаха, знаейки че ще съжаляват, че са пропуснали остатъка от програмата. Но пък на тяхно място идваха нови търсачи на зелени идеи.

Тези, които са успели да се включат в зелената магия на екофестивала, вероятно тръпнат от нетърпение да приложат наученото и да го споделят с приятелите си. Дано тази статия, която не претендира да е изчерпателна, тъй като всеки един разказ за това събитие би изпуснал нещо, е успяла да привлече повече фенове на зелените идеи в действие Узана Поляна Фест, за да можем да се видим догодина на географския център на България.

Фестивалът и тази година бе организиран от Фондация "Тайм Екопроекти" с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Община Габрово.

Снимки от Узана Поляна Фест 2014 може да видите в нашата фотогалерия.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар