Вход | Регистрация

"Да научим повече": Сребърна ски купа "Стефан Гърдев" и развитие на ски спорта в Габрово

Купата е културна ценност за февруари на РИМ-Габрово

"Да научим повече": Сребърна ски купа "Стефан Гърдев" и развитие на ски спорта в Габрово
РИМ-Габрово

Ценна ски купа на името на първия български скиор Стефан Гъдев, загинал при контузия в състезание, е културната ценност на РИМ-Габрово за месец февруари, информират от културната институция.

Стефан Гъдев е бил състезател на местния спортен клуб "Чардафон Габрово". Той е загинал след мозъчно състресение, получено по време на състезание, а миналата година се навършиха 80 години от смъртта му. В знак на почит към него и годишнината купата беше предоставена на музея от Николай Големанов и Пенчо Симеонов от Габрово.

Купата е изработена от сребърна сплав, а на нея е изписано: "КУПА СТЕФАНЬ ГѪДЕВЬ †24. II. 1935" и "СПОРТЕНЬ КЛУБЬ ЧАРДАФОНЬ ГАБРОВО". Затваря се от релефно украсен капак, на чийто връх представен ликът на габровския скиор под формата на венец, разказват от Регионалния исторически музей в града.

Вижте какво още споделят специалистите от РИМ-Габрово за ски спорта в региона.

За пръв път през 1918 г. в Габрово се появяват ски. Христо Бобчев донася 3 чифта ски от Швейцария, където е учел. През зимата на същата година той заедно с Никола Килифарев осъществяват преход със ски, теглени от коне, по маршрута Габрово – Севлиево.
Няколко години по-късно чешкият текстилен майстор Иван Валек – живял и работил в Габрово, доставя от чужбина за децата си няколко чифта немски ски. Разходките, които те правят на местността Солниковото (срещу "Капитан Дядо Никола") биват наблюдавани от множество деца и младежи.
През 1924 г. Досю Андрейчев си купува ски от спортния магазин на Марко Костурков в София и заедно с братовчед си Цветан Недков правят първите спускания в местността Клисурката – стръмната поляна в района на градския басейн.

Интересът към ски спорта се повишава все повече и през 1925 г. Досю и Донко Андрейчеви, Кирил Радулов, Иван Червеняков, Рачо Рашеев (всичките ученици) започват масово производство на ски. За целта купуват дъски, изработват калъп и казанче за изваряване и извиване на дървото.

През зимата на 1926 г. Цветан Недков, Илия Недевски, Любен Лиловски и Алфред Вилденщайн осъществяват първия за Габрово ски излед до вр. Св. Никола със своите "дяволски дъски", както наричали ските им тогава.

През 1931 г. завърналият се от Швейцария Христо Бобчев заедно с Васил Калцунев, Илия Славчев и други ентусиасти учредяват ски секция към габровския спортен клуб "Чардафон". Това спомага да се създаде известна организираност в проявите на този млад спорт. Изготвя се правилник, по който да се провеждат състезания. Първите такива представляват спускане по стръмен склон без падане, извършване на познатия тогава завой "телемарк" и др.

От 13 до 15 декември 1931 г. в София по инициатива на Софийския ски клуб се основава Българският ски съюз. На учредителното събрание като делегат от Габрово присъства Васил Калцунев.

През зимата на 1933 г. на местността Узана се провежда първото ученическо състезание по ски между Априловска гимназия и Техническо училище "Д-р Никола Василиади". Участват около 20 състезатели.
През зимата на 1934 г. на местността Рашейски поляни се провеждат първите състезания по ски скок. Същата година се провежда и първото градско първенство по ски – 8 км, ски бягане по маршрут Народния дом - Първа поляна - Априловска гимназия. Участие вземат около 30 души предимно ученици.

За февруари 1935 г. са насрочени градски състезания за мъже в дисциплините спускане, слалом и дълго бягане. Записването за участие става в спортния магазин на Ц. Чолаков, превърнал се в център на скиорите в града. За състезанието се записват почти всички габровски скиори. То обаче не се провежда до край. В първата дисциплина – спускане считаният за най-добър габровски скиор – Стефан Гъдев пада тежко и получава мозъчно сътресение. Умира няколко дни по-късно в болницата. Той е първият скиор в България, загинал при състезание.

Смъртта на Ст. Гъдев попарва подема на ски спорта в Габрово. Това вероятно е щяло да окаже пагубно за по-нататъшното му развитие, ако не са били родителите на талантливия скиор. Въпреки голямата си скръб те подаряват сребърна купа с желание – в памет на сина им ежегодно да се провеждат състезания по ски. Този жест поставя началото на една чудесна традиция, която стимулирала израстването на поколения габровски скиори.

Първите състезания за купата "Стефан Гъдев" се провеждат през февруари 1939 г. на Узана. Неин пръв носител става Нейко Василев, ученик от Априловска гимназия. За последен път състезания за купата "Стефан Гъдев" се провеждат през 1992 г. Неин носител става Н. Големанов, който до последно съхранява трофея.

Днес състезания за този приз няма. След провеждане на допитване сред ски обществеността за съдбата на купата, надделява становището, че тя трябва да намери място в Регионален исторически музей-Габрово.<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар