Вход | Регистрация

Габровско училище се сдоби с метеостанция

Идеята е на ученици от гимназията

Габровско училище се сдоби с метеостанция
GabrovoNews

Професионалната гимназия по строителство в Габрово се снабди с последен модел мобилна станция за измерване на климатичните условия.

Всяка една строителна дейност е зависима от атмосферните условия. Така, благодарение на станцията, отделните показатели на времето ще бъдат отчитани и съотнесени и със строителството, пишат от GabrovoNews.

Нововъведението има приложение в инфраструктурата – леене на бетон, асфалтополагане, зидарии и други. Метеостанцията е преносима и измерва параметри - скорост и посока на вятъра, количеството валежи, вътрешна и външна температура, влажност на въздуха и атмосферно налягане. Разполага и с настройки за критични стойности при екстремални климатични условия.

Габровско училище се сдоби с метеостанцияGabrovoNews

Станцията  може да запази до 5 000 позиции. Така сторителните инвеститори ще имат възможността да научат атмосферните условия и дали са подходящи за дейността, която има определени технологични изисквания. Друга такава в България няма.

Учениците ще могат да натрупат практически умения и ще могат да ги използват след като завършат.  Идеята за метеорологичната станция е на дванадесетокласниците Михаил Тодоров, Светла Андреева, Виктория Денева и Антон Ганчев. Николай Дженков е ръководител на инициативата.

Строителните фирми също могат да се възползват от апаратурата, като я наемат от училището.

Габровско училище се сдоби с метеостанцияGabrovoNews

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар