Вход | Регистрация

САЩ признаха тревненка зa изследване на борба с рака

Нашето момиче е една от 13-те носители на престижната награда за аспиранти и е втората българка за 6 г., на която е присъден призът

Една от най-престижните награди за аспиранти в САЩ на името на Harold M. Weintraub за 2014 г. спечели тревненката Нора Пенчева, аспирант в Laboratory of Systems Cancer Biology.

Наградата е признание за забележителни постижения по време на изследователската й дейност в областта на биологичните науки и ще бъде връчена от Центъра за изследвания в областта на рака "Fred Hutchinson”

Нора Пенчева става част от Университета Rockfeller през 2009 година. В своя проект за дипломна работа изследва молекулярната биология на метастатичен меланом - най-смъртоносният вид рак на кожата.

Нора Пенчева е бакалавър по неврология от Колеж Kenyon в Охайо и през юни ще завърши Университет Rockefeller с докторска степен по молекулярна биология. Тя получава и стипендия от Центъра за изследвания на рака "Anderson”.

Наградата Weintraub е учредена през 2000 година в памет на Harold M. Weintraub, основател на основното научно отделение на Центъра за изследвания в областта на рака "Fred Hutchinson”, който умира от рак на мозъка през 1995 година, едва на 49-годишна възраст.

Weintraub е международен лидер в областта на молекулярната биология, който, наред с останалите си постижения, идентифицира гените, отговорни за клетъчната диференциация.

Церемонията по награждаването ще се състои през май в Hutchinson Center в Сиатъл, където наградените ще участват в научен симпозиум и ще получат наградите си от Фонд "Weintraub and Groudine”, създаден за насърчаване на интелектуалния обмен чрез представяне на програми за аспиранти, стажанти и учени от други страни. Нора Пенчева е един от 13-те носители през тази година.

Тя е деветият възпитаник на Университета Rockfeller, който получава престижната награда. Освен на нея, наградата е присъдена на още една българка, Надя Димитрова, която бе удостоена с приза през 2008 г.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: newswire.rockefeller.edu
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар