Вход | Регистрация

GAUDEAMUS IGITUR за студенти и преподаватели в Габрово

Вернисажът в ДХС ще радва посетителите до края на януари следващата година

GAUDEAMUS IGITUR за студенти и преподаватели в Габрово
ДХС

Празнична вечер ще си спретнат в Габрово преподаватели и студенти на 5 декември от 17:30 ч. в зала 3 на Музея "Дом на хумора и сатирата”.

Вече стана традиция в навечерието на 8 декември студенти и академично тяло заедно да "запяват” по нестандартен начин своето GAUDEAMUS IGITUR... в ДХС. Нестандартен, защото в залата един до друг се оказват преподаватели и студенти, този път без бариери и дистанции, каквито могат да се усетят зад академичните стени.

Тази свобода в досегашните изложби вече бе показана от преподаватели и студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” и от специалността "Инженерен дизайн” на Техническия университет във Варна.

Тази година гостува катедра "Плакат и визуални комуникации” от Националната художествена академия със сборна изложба. Включени са плакати към театрални, оперни, куклени, циркови постановки, фестивални, рекламни, графичен плакат, от учебни задачи. Посетителите ще вият творби на проф. д-р Иван Газдов, проф. Георги Янков, доц. д-р Николай Младенов, доц. д-р Кристина Борисова, преподавателя Стоян Дечев, ас. Дамян Дамянов и докторанта преподавател Георги Павлов, както и на техни възпитаници.

Повечето от преподавателите са свързани с Дома от години: чрез самостоятелни изложби (проф. Газдов, с илюстрации към творби на Радой Ралин), чрез Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – като членове на международното жури или участници (проф. Г. Янков, доц. д-р Н. Младенов, доц д-р Кр. Борисова, Д. Дамянов).

И в тази изложба ще може да се открие свежата струя на хумора, най-често завоалирано поднесен в плакат към театрално или куклено представление. Плакатът на П. Запрянова "Бедност” може да се възприеме като ребус: и като празни портмонета, и като бездънни джобове, и като ненаситни гърла! Пл. Дочева с ирония подхожда към своята тема ("Имам лайфстайл”). Едва ли ще бъде отмината без усмивка и "C`est la vie” на Ст. Дечев, нито пък своеобразните визуални тълкувания, които прави на някои думи В. Цекова.

Графикатурите на проф. Ст. Газдов ще задържат вниманието по-дълго, защото той предпочита играта и изяществото на формите, за да ни накара да следваме мисълта му. Той е автор и на термина "графикатура”. Идеята била да бъдат назовани работите му – модерни, провокативни, ефирни и емоционално натоварени. Доц. д-р Н. Младенов се представя с театрални плакати, като е избрал предимно към комедии; проф. Янков, наред със строгата дилема "Право или справедливост”, ни оставя да се любуваме на многоликата София, отразена в ... сергия със слънчеви очила.

Да, изкуството на плаката е диалогично изкуство, всяко изображение трябва да задържи вниманието ни, да ни убеди в посланието си, да ни подтикне към някакво действие. Затова и плакатите са толкова "чувствителни” към всичко ново, което ни поднася цивилизацията и взискателни към средствата, с които си служи техният художник.

Гости на вернисажа ще бъдат проф.Георги Янков и доц.д-р Николай Младенов, завеждащ катедрата. На тях се пада да представят специалността, в която работят, както и перспективите, които се откриват пред възпитаниците им. И, за да бъде вечерта още по-богата, музикален клуб "Весела” ще поднесе празнични поздрави.

Изложбата GAUDEAMUS IGITUR ... в зала 3 на Музея "Дом на хумора и сатирата” ще радва своите посетители до края на месец януари 2014 година.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар