Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Батошевски мъжки манастир "Успение Богородично"

1 от 2
Информация:

Батошевският манастир се намира на левия бряг на р. Росица високо в Севлиевския балкан сред гъста, девствена гора. Отстои на 4-5 километра югозападно от с. Батошево и на 20 километра южно от град Севлиево.

Манастирът е основан по време на цар Михаил II Асен (1246-1256) от българския патриарх и е функционирал като ставропигиален манастир - бил е освободен от данъци и се е намирал под прякото подчинение на патриарха. Понастоящем "Успение Богородично" е постоянно действащ и е обявен е за паметник на културата. Храмовият му празник е 15 август (28 август ст. стил) - Успение Богородично.

Манастирската черква е каменна псевдобазилика с три кораба и три купола. Освен вътрешен, има и открит, богато зографисан притвор (нартекс). Ценност за българското национално изкуство представлява големият дърворезбен иконостас и запазените икони от Цаню Захариев (Стария, 1790-1886), представител на Тревненската живописна школа. Самобитни живописни стенописи има в западната част на открития притвор, по централния купол и сводовете.

Манастирският комплекс включва също двуетажни жилищни сгради, камбанария и стопански помещения.Добави коментар