Вход | Регистрация

XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството

XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството

В рамките на ежегодния Международен фестивал на хумора в Габрово, Музеят "Дом на хумора и сатирата" ще бъде основен организатор и домакин на редица интересни събития, посветени на хумористичното и съвременното изкуство.

На 18 май в 19.00 ч. в конферентната "Зала на жирафите" ще се състои прожекцията на арт видео филма "Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море" на Нено Белчев – автор, продуцент, режисьор и оператор на филма, отличаващ се с нетипичен, новаторски и интересен кинематографски език. Проявата е част от изложбата на съвременно визуално изкуство "Да умреш от смях", курирана от Марко Стаменкович (Сърбия). След прожекцията зрителите ще могат да останат на среща-разговор със създателя на филма и куратора на изложбата.

На 19 май от 10.00 ч. е предвидена пресконференция за местните и регионалните медии с участието на членовете на международното жури и кураторите на изложбите в 23. Биенале.

Същата вечер от 18.00 ч. в Парка на смеха пред ДХС габровци и гости на града ще станат свидетели на уникален уличен карнавален пърформанс "БулевАРТ Карнавал", представен от Мим формация "Жар театър" – София.

На 19 май от 19.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017 и награждаването на лауреатите.

Настоящото издание на Биеналето се провежда по нов регламент и се състои от кураторска изложба "Да умреш от смях" на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство. Организатори на престижния международен форум са Музеят "Дом на хумора и сатирата", Община Габрово и Министерството на културата.

Темата на Биеналето "Да се смееш в лицето на …" е вдъхновила общо 750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). Радостен е фактът, че 1/3 от авторите участват за първи път в Биеналето, което е доказателство за неговата растяща популярност сред младите творци, както и в по-далечни и екзотични страни като Австралия, Южна Африка, Перу, Мексико, Уругвай, Колумбия, Никарагуа, Гана, Малайзия, Индонезия, Иран, Палестина и др.

През м. април авторитетно международно жури извърши селекция на представените творби, а избраните за участие в изложбите ще могат да се видят в залите на Дома на хумора и сатирата до края на м. септември т.г. Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство.

Изложбата на съвременно визуално изкуство "Да умреш от смях" на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта "Курирана изложба и образователна програма към 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството", осъществяван от Музея "Дом на хумора и сатирата" и финансиран от програма "Култура" на Община Габрово по приоритет II – "Пътуване в света на комичното".

В рамките на Биеналето своя самостоятелна изложба "Картини от ателието ми" представя и Николай Ангелов-ГАРИ – лауреат на Голямата награда "Златният Езоп" от 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015.

Лауреатите на наградите от 23-то Международно биенале ще бъдат оповестени и представени на вечерната церемония по откриването на изложбите.

А след нея, от 20.00 ч., за участниците и гостите на Биеналето е предвидено парти с участието на известните DJ Жулиета Интергалактика и Stoyo & Jeevs, които ще зарадват меломаните и почитателите на алтернативните ритми.

На 20 май от 11.00 ч. в конферентната "Зала на жирафите" в ДХС ще се състоят две интересни презентации на членове на международното жури на Биеналето: "Мъничко за карикатурата и изкуството във Франция" на Жан-Мари Бертен (Франция) и "Бийтълс, протест, смърт" на Франсис Маккий (Шотландия).

Срещата с двамата познавачи и изследователи на хумористичното изкуство ще е полезна не само за професионалисти и специалисти, но и за всички любители на хумора и сатирата.

На 21 май от 9.00 ч. в зала "Грехът" на ДХС ще се проведе XVII-та Национална среща-наддумване "Благолаж", на която млади и възрастни участници-сладкодумци от всички кроища на страната ще изявят своите разказвачески умения и ще се наддумват с вицове и анекдоти по темата "Апетитът идва с яденето". Организатор на традиционната среща е Музеят "Дом на хумора и сатирата", а партньор е Етнографският музей на открито "Етър" – Габрово.

Подробна информация за 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството (регламент, жури, творци-участници, селектирани творби, кураторска изложба и др.) е налична на интернет сайта на Биеналето.

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар