Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Боженците

Боженците
Информация:

Село Боженците е разположено в котловина сред високите ридове на Стара планина. То се намира на 8 км от Трявна и на 15 км от областният център Габрово. То е обявено за архитектурно-исторически резерват.

В Боженците миналото и настоящето се смесват по невероятен начин. В десетките занаятчийски работилници показват своето умение ковачи, кожари, абаджии, ножари, дърворезбари, които се придържат към традиционни техники, използвани от предците им преди векове.

Около 100 са запазените в оригинален вид къщи в селото, над 20 са частните хотели, посетителите могат да си отпочинат в множество малки механички. Балканджийските манджи се приготвят в гърненца: домашно пиле или пържола с гъби, задушен заек, печен пуяк върху зеле.

Славата на боженските пърленки се носи надалеч. Ароматните малки питки се слагат задължително топли на всяка маса. За любителите на старината истинско изкушение е да надникнат в музеите с оригинални етнографски експозиции, в старинната църква и в сградата на училището, строено още през 1871 година.Добави коментар

Коментари 2


2 Svetlozar Kosev 30.09.2012 | 11:40
ЧЛЕНУВАНЕТО НА ИМЕНАТА за всички села в Габровска област е направено вероятно с цел да се вземе по-голяма сума при израборването на табелите от пътната маркировка - колкото повече, толкова повече ... Но това със сигурност не е идея на габровец. Що се отнася за красотите и неповторимата природа на с. Божинци, това е истински рай, който зарежда с енергия за много дълго време. Жалко е, обаче, че истински божанкалии в с. Боженци отдавна няма - всички са външни бизнесмени...
1 Венислав Тодоров 18.12.2011 | 10:15
мисля че е Боженци...а не Боженците....ходех там.... прекрасно е ..уникално :) няма такава гледка никаде другаде ..времето е спряло там :)