Вход | Регистрация

Варна чества 139 години от освобождението си

Варна чества 139 години от освобождението си

139 години от Освобождението на Варна от турско робство бяха отбелязани днес с венци, цветя и благодарствен молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

В словото си към варненци кметът Иван Портних припомни, че мястото, където се чества празника - Духовно-просветният център "Св. Архангел Михаил", е специално. "Именно тук, на 27-ми юли 1878 г., варненци са посрещнали с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Столипин. Радвам се, че отново изразихме своята почит и признателност към всички, които имат заслуга за освобождението на нашия град! Помним тяхното дело, пазим своята история, защото историята  е разказ за свободата", каза кметът.

Поздравления към варненци отправиха Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук и митрополит Йоан. Освен тях, венци и цветя пред паметника на руските войни бяха поднесени от представители на областната управа, на общинския съвет, ВМС, ОД на МВР, районните кметове, почетния консул на Италия във Варна, от много граждани и неправителствени организации.  

В 16,00 часа в Музея на възраждането ще се състои тържествено връчване на дарение - Гарибалдийско знаме. В 20,30 ч. започва празничен концерт край фонтана на пл. "Независимост".  Инициативата е на Община Варна и на Държавната опера в града. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар