Вход | Регистрация

Румен Радев отвя кандидата на Борисов

Румен Радев отвя кандидата на Борисов

Румен Радев спечели категорично втори президентски мандат. Радев, който се яви на вота като независим кандидат, подкрепян от партиите на промяната, печели на балотажа 66.7% оставяйки далеч зад себе си подкрепения от ГЕРБ/СДС независим кандидат Анастас Герджиков - 31.82%, показват данните на ЦИК при 99.82% обработени протоколи към 06:00 часа тази сутрин. Гласовете за Радев са 1 537 347, а за Герджиков са гласували 733 307 души.

"Това прави Герджиков най-лошо представилият се претендент на втори тур", коментира Борис Попиванов от "Галъп". Интересното е, че около 6% от хората, които са гласували за Герджиков на първи тур, са се преориентирали към Румен Радев на втори тур.

34 092 са се разходили до урните, за да обявят, че не подкрепят никого - този вариант са избрали 1.48% от гласувалите вчера на балотажа.

Очаквано, Герджиков получава гласовете на гласоподавателите от турския етнос, Румен Радев пък печели ромския вот, показват данни на "Алфа рисърч", обявени тази сутрин в студиото на Би Ти Ви. 59% от хората от турски етнос са гласували за Герджиков, а 38% - за Радев. 72% от самоопределящите се като роми са дали глас за Радев, а 28% са подкрепили кандидата на ГЕРБ.

Въпреки очакванията за решителна битка такава на практика нямаше - балотажът премина вяло, с отчетливо преимущество на Радев още от първите часове на гласуването. Избирателната активност падна до рекордно ниски нива - под 40%. Около 3% са гласували с "Не подкрепям никого".

Заканите на ДПС, че ще направи всичко възможно Радев да не бъде преизбран, избирателите в Турция не повториха активността си от първия тур - в югоизточната ни съседка гласуваха пет пъти по-малко избиратели. Активността в области като Кърджали, Разград и Търговище също бе отчетливо по-ниска, отколкото на първия тур. Това вероятно се дължи и на акцията на НАП, икономическа полиция и Агенция "Митници" срещу контрабандата и незаконната търговия, която започна в петък вечерта и блокира над 30 автобуса на КПП "Капитан Андреево". В резултат 90% от курсовете на автобусите по редовните линии към Турция бяха отменени.

Според "Галъп" около 24% от гласувалите избиратели на ДПС са подкрепили Румен Радев, а 72% - Анастас Герджиков.

65% от гласувалите за Лозан Панов на първи тур са се преориентирали към Румен Радев, а 24% - Герджиков. 12% са избрали "Не подкрепям никого" на втори тур.

68% от подкрепилите Костадин Костадинов от "Възраждане" на първи тур са гласували днес за Радев, 18% - за Герджиков, а 14% не подкрепят никого.

91% от избирателите на "Продължаваме промяната” са гласували за Румен Радев на втория тур, 9% - за Герджиков. Радев е бил предпочетен още от 96% от избирателите на БСП, 89% - от ИТН, 70% от ДБ, 35% - от ДПС и 10% от ГЕРБ. За Герджиков са гласували 89% от избирателите на ГЕРБ, 63% от ДПС, 22% от ДБ, 9% от ПП, 2% от БСП, 9% от ИТН.

Гласуването протече без сериозни сигнали за нарушения, а проблемите с изборните машини бяха пренебрежимо малко. Те бяха по-скоро куриозни - избирателна комисия забрави да включи тока на машината, а друга загуби картите за гласуване.

Прогнозни резултати на социологическите агенции:

  ГАЛЪП ТРЕНД Алфа рисърч
Румен Радев 66.4% 64.5% 66.4%
Анастас Герджиков  31.9% 33.6% 32.3%


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар