Вход | Регистрация

Под прага на бедност е всеки пети у нас

60% от пенсиите са под минимума от 300 лв.на човек

Под прага на бедност е всеки пети у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Един от пет българи живее под линията на бедност. Това заяви председателят на Института за семейна политика и бивш социален министър Христина Христова.

Тя коментира изследване на КНСБ, според което едно четиричленно семейство се нуждае от доход в размер на 2 242 лв., за да посрещне разходите си за храна, жилище, образование и здравеопазване в края на 2015 г.

Линията на бедност за миналата година е 286 лв., а от 1 януари тази година прагът е вдигнат от кабинета на 300 лв., каза още Христова.

Под линията са и 7% от работещите в страната и 60% от пенсиите. 3 милиона и 500 хиляди души имат доход под 561 лв., определен като необходим за месец, за да живее човек нормално.

Христова отчете, че от детските добавки за доходи под 350 лв. към края на миналата година са се ползвали 84% от децата в България.

По думите ѝ методиката, която използва Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ е коректна, тъй като социолозите там работят с потребителска кошница, в която трябва да са събрани най-необходимите стоки и услуги за живот като храна, ток и отопление.

Според Христова парадоксите на пазара на труда, като високата безработица при множество свободни работни места, се дължат и на възможността много хора да получават социални помощи.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар