Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Античен град Нове

Информация:

Руините на римският град Нове (Novae) са разположени на 4 км източно от Свищов. През 45 г. от н. е. на това място възниква лагер, в който е настанен първоначално VIII-ми Августов легион, а през 69 г. идва I-ви Италийски легион, който остава там до края на античността.

Укреплението е с размери 485 на 365 м и е издигнато непосредствено до високия десен бряг на река Дунав. Западно и югозападно от него се намира цивилно селище, в което са живели ветерани от войската, търговци, занаятчии и техните семейства.

При разкопки на 2 км източно от град Нове е открито друго селище. В края на III и началото на IV век военният лагер постепенно се разраства и се превръща в крепостен град със смесено военно и цивилно население.

Разквартируваните в Нове легиони участват в редица победни сражения, между които войната на император Траян с даките и походите на владетелите от династията Севери на изток. В края на VI и началото на VII век градът е център на отбраната на византийската армия срещу постоянните атаки на славяни и авари.

По време на дългата си история Нове е посещаван от някои от най-известните римски императори: Траян (98-117 г.сл.Хр.), Адриян (117-138 г.сл. н. е.), Каракала (198-217 г.сл.Хр.). Има предположения, че император Максимин Трак (235-238 г.сл. н. е.) е роден в Нове.

След Миланския едикт на император Константин християнството става пълноправна религия в Римската империя. Този момент се отразява в изоставянето на старите езически храмове и създаването на нови култови сгради - църкви и базилики. Нове е епископски град през 5-6 в.сл.Хр. Могат да се видят сгради, свидетелстващи за масови покръствания на готите - първите християнизирани германски племена.

През втората половина на V в. от н. е. Нове е главна резиденция на готския крал Теодорих Велики, впоследствие завладял Рим и създал готско кралство със столица Равена на територията на днешните Италия, Австрия, Словения, Хърватско.

Още снимки и детайли за античен град Нове може да научите в nasamnatam.com.Добави коментар