Вход | Регистрация

Полицаи и археолози обсъдиха мерки срещу набезите на иманяри

Полицаи и археолози обсъдиха мерки срещу набезите на иманяри

Полицейските действия срещу иманярските набези обсъдиха началникът на РУ-Видин и ръководителят на археологическите разкопки в Рациария. Главен инспектор Мартин Марков – началник на полицейското управление във Видин разговаря с доц. д-р Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей – БАН - ръководител на екипа, участващ в разкопките. В работната среща, проведена в районното управление в областния град, участваха още доц. д-р Иво Топалилов – зам.-ръководител на екипа и старши инспектор Деян Цолов – началник на участък "Полиция” – Арчар. Археологическият сезон в античния град Рациария започна в началото на седмицата, а днес главен инспектор Марков информира археолозите за действията на полицейските служители срещу иманярските набези.
 
Десет полицаи от участъка в селото се грижат за сигурността на жителите от общо 15 села и един град. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град Рациария в землището на Арчар. Към момента иманярските набези са силно ограничени, уточни старши инспектор Цолов. От началото на годината униформените провеждат поредица от специализирани операции и ежедневни проверки. Община Димово е осигурила охрана през светлата част на денонощието, през нощта територията на обекта е включена в обходите на полицейските автопатрули.
 
"Комуникацията между археолозите от екипа и полицаите е постоянна”, подчерта доц. д-р Димитров. "Действията на служителите на реда срещу иманярските набези нямат кампаниен характер, те са целенасочени и постоянни”, обясни началникът на районното управление на полицията и увери археолозите, че ежедневните полицейски проверки ще продължават. Постигнато е нужното взаимодействие между служителите на реда, археолозите и представителите на местната власт констатираха единодушно участниците в срещата.
 
От началото на годината в РУ -Видин е образувано едно досъдебно производство по чл. 277а, ал. 3 от Наказателния кодекс срещу 47-годишна от село Арчар. Жената била заловена на 23 март да извършва разкопки с кирка в местността "Турската махала” – в зоната на Рациария.
  

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар