Вход | Регистрация

Музикалната и танцова програма по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти

Музикалната и танцова програма по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти

Музикалната и танцова програма по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в дните 2, 3 и 6 септември. Изпълненията ще бъдат на Откритата сцена в Етнографски музей на открито "Етър", пространството около която е подходящо за събиране на многобройна публика.

2 септември
11:00 ч. Откриване на ХV Международен панаир на традиционните занаяти;
11:30 – 12:15 ч. Национален фолклорен ансамбъл "Българе";
15:00 – 15:45 ч. Национален фолклорен ансамбъл "Българе";
15:45 – 16:30 ч. Фолклорен ансамбъл "Зипка", Хърватия;

3 септември
11:30 – 12:00 ч. Вокална група "Авигея", София;
12:00 – 12:45 ч. Габровски фолклорен ансамбъл "Сивек";
15:00 – 15:30 ч.Вокална група "Авигея", София;
15:30 – 16:15 ч.Фолклорен ансамбъл "Зипка", Хърватия;

6 септември
11:30 – 12:30 ч."Димитър Льолев квартет", София;
15:00 – 16:30 ч. Оркестър "Габрово";

Национален фолклорен ансамбъл "Българе"

Всичко започва с една идея. Христо Димитров мечтае да създаде грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски области - Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.Скоро той осъзнава, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители. С помощта на британеца Ян Андерсен, който финансира проекта, и упоритостта на Христо и сестра му Елена Димитрови на 1 октомври 2002 година е създаден първият частен фолклорен ансамбъл в България - "Българе". Към 2017 г. ансамбъл "Българе" е реализирал 5 големи авторски спектакъла, изнесъл е над 1500 концерти, много от които благотворителни, в България, както и в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ).

Вокална група "Авигея"

Вокална група "Авигея” обединява Александра Василева, Ралица Кирилова и Сибина Раденкова, които творят своя авторска музика и разпространяват фолклорното богатство на България.Те вдъхват нов живот на българската народна музика, за да може тя да достига до широката публика. Всяка от певиците в състава има дългогодишен опит и творчески постижения, както в България, така и в други страни. Водени от идеята, че това, което ни отличава и съхранява като народ е именно богатството на фолклора ни, талантливите млади певици създават авторски песни в този жанр. Репертоарът на вокална група "Авигея” освен авторски, включва автентични и популярни песни от българския фолклор.

Габровски фолклорен ансамбъл "Сивек"

Фолклорен Танцов Ансамбъл "Сивек” е най-дългогодишната формация в Габрово. Началото на състава е поставено през 1963 г. 53 години творчески план означават три поколения танцьори. "Сивек" е единствена институция в областта на културата, а може би и във всички сфери на живот в града. Ансамбълът има повече от 50 излизания зад граница Ръководители са известните хореографи Валентина Маринова и Лилия Стойнова.


Димитър Льолев 

Роден на 7 януари 1973 година в България, Димитър Льолев завършва Средното музикално училище в Пловдив със специалност фагот и пиано. По-късно започва да свири на саксофон. През 2014 година, Димитър Льолев слива елементи от фолклорната и джазовата музика в своя умело балансиран музикален облик, за да събере музикантите Борислав Петров (барабани), Антони Дончев (пиано) и Борислав Таслев (контрабас) за записа на новия му албум "Родополоджи”, който съдържа 9 негови авторски композиции.

Оркестър "Габрово"

Оркестър "Габрово” е формация, създадена през 2010 година, обединяваща два утвърдени през годините оркестъра: Представителен духов оркестър и Оркестър "Габрово”. Безспорните музикантски качества на изпълнителите от двата състава, за които говорят многобройните им награди и богатият репертоар, дават възможност на новосъздадената формация за по-голяма гъвкавост при участие в събития с различна насоченост. Жанровият диапазон на бенда включва: популярна музика, джаз, народна музика, маршове, класически произведения. Оркестърът е инициатор и организатор на Биг бенд парад, който се провежда през май в рамките на Международния фестивал на хумора в Габрово.


Детска вокална група "Новомахленчета"

Детска вокална група "Новомахленчета” е създадена през 2013 г. в НЧ "Зора-1872” кв. Нова Махала. За тези 4 години имат участия в десетки фестивали и конкурси. През 2017 г. участията са – "От нищо - нещо" с. Съботковци, ФФ "Павликени” - поощрителна награда, ФФ "Песни в полите на Балкана" с. Жълтеш, ФФ"Фолклорни пътеки" парк "Незабравка", ФФ "Фолклорен извор" с. Царевец, Свищов - златен медал, Фолклорен конкурс "Усукано по колофарски" гр. Килифарево, Празник на пестила с. Борики. 

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар