Вход | Регистрация

Лазаровден в Боженци

Възстановката на красивия обичай изпълни с живот възрожденското село

Лазаровден в Боженци
Снимка: Север.бг

С обичаи, традиционни танци, песни и много положително настроение посрещнаха Лазаровден в Архитектурно-историческия резерват "Боженци”. Отбелязването на един от най-пъстрите и красиви народни празници започна по пладне, когато момичетата от фолклорните състави "Маркотея” и "Усмивките на Габрово” от VI СОУ "Иван Вазов” събраха десетки зрители на мегдана в Боженци.

Възпитаниците на хореографа Валя Маринова умело преплетоха възстановки на лазарски обичаи, песни и хора, пренасяйки ни във времето, за да усетим почитта на предците си към възраждащата се природа и уважението им към прехода на момичетата в един по-зрял етап от живота, когато застават на прага на любовта и семейството. Впрочем, Валя Маринова влезе в ролята на боженските учители от началото на миналия век, когато именно те организирали многобройните тогава девойки  от селото, за да изпълнят обичая на лазаруването.

След като представиха богата и колоритна програма на площада (не пропускайки да изпеят и патриотични песни), момичетата направиха обиколка из селото, където бяха посрещнати от радостни домакини, които по стара традиция напълниха кошничките им с бели яйца и ги почерпиха с лакомства, за да има здраве, щастие и любов в семействата им.

На празници като днешния живописните улици  на богатото и многолюдно някога село отново се изпълват с глъчка и смях. Щастието и любовта, с която малките любители на фолклора изпълняват отколешни традиции пък показва, че модерниите технологии, комерсиалното мислене и индивидуализма съвсем не са меродавни...

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар