Вход | Регистрация

Манастир в Тетевен ще бъде реставриран

Сумата е отпусната от Министерството на културата

Манастир в Тетевен ще бъде реставриран
Областна администрация Ловеч

Манастирът "Св. Пророк Илия" в Тетевен ще бъде напълно реставриран.

Отпусната сума от Министерството на културата е в размер на 21 346 лв. С тях ще бъдат довършени иконостасът, иконите и инфраструктурата. Средствата са получени със съдействието на зам.-министъра на културата Велислава Кръстева и зам.-областния управител на Ловеч Цецка Димитрова.

Историята на строително-ремонтните и художествени дейности по възстановяването на манастира датират от 1998 г. В периода до 2001 г. е извършена реставрация на стенописите, венчилката, кръста, лозницата, както и част от иконите на Апостолския ред. Изработени са и рипиди. През 2009 г. е извършена реставрация на северната половина на иконостаса.

В 15-годишния период на реставрация на манастира са извършени подобрения по покривната част, електрическата инсталация и инфраструктурата.

Манастирът "Св. Пророк Илия" е паметник на културата. Той е изграден в периода XI-XIII век. За него са характерни три периода на дострояване, последният от които през втората половина на XIX век.  Обектът е уникален по това, че в него са съхранени етапите на стенописване -  факт, който няма аналог в България, а и на Балканския полуостров.

<< Sever.bg във Facebook >>Областна администрация Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар