Вход | Регистрация

Почина основателят на зоокъта в Павликени

Димитър Янков е и почетен гражданин на града
Почина основателят на зоокъта в Павликени
Повече за:

Почина основателят на павликенския зоокът Димитър Янков. Почетният гражданин на Павликени си отиде на 87-годишна възраст.

Димитър Янков е роден на 21 август 1928г. в Павликени. Председател и секретар на ловната дружинка в Павликени. Директор на фазанарията. Строил е стадиона, басейните, тротоарите в града, както и ловната хижа.

През 1967 година полага началото за изграждане на Павликенския зоопарк. Идеята за това начинание на Димитър Янков и Тодор Димитров началник на „Паркове и градини” е подкрепена от директорите на няколко предприятия в града- „Вагрянка”, „Заря”, Опитна станция и ДСП „Родопа”. Официалното обявяване на павликенския зоопарк става на 21 септември 1967г.

По случай навършването на 40 години от създаването на Зоопарка в Павликени е издадена книгата “Павликенска приказка за хора, птици и животни” с автори Димитър Янков и Елка Спасова.

Кметът на Павликени инж.Емануил Манолов изпрати съболезнователен адрес на семейството и цветя за поклонението пред тленните останки на големия павликенец Димитър Янков.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар