Вход | Регистрация

Продължилото засушаване съсипа реколтата от царевица

Продължилото засушаване съсипа реколтата от царевица
Фермер.бг

"За по-малко от месец царевицата се съсипа буквално пред очите ни", споделят фермери от Ловешко, цитирани от аграрно издание.

По думите им в новите генетики е заложено хибридите да са устойчиви на суша, но в района не е валяло от първите дни на юни и колкото и да са хубави и качествени хибридите, няма как да издържат почти два месеца без влага, жалват се стопаните.

Заради продължилото засушаване състоянието на културата е изключително тежко почти в цялата страна и фермерите не смеят и да прогнозират какво въобще ще ожънат. Едно е сигурно, че реколтата ще е редуцирана в пъти от първоначално очакваните добиви.

Ситуацията в Централния север като цяло не е добра.

В Русенско фермерите отчитат добро начално развитие на културата, навреме заложени кочани, но в момента положението е много тежко - царевицата е изсъхнала почти изцяло.

До преди около месец растенията в регион Бяла, Свищов, Велико Търново бяха в много добро състояние, но рязкото засушаване нанесе големи поражения. На много места кочаните останаха дребни и без озърняване в краищата. До дни се очаква да започне жътвата и прогнозата е вече за половината на първоначално очакваните добиви.

Посевите са относително по-запазени в регионите на Севлиево и Троян, но там на места пораженията са от градушка.

Ранните хибриди в Плевенско вече изсъхнали и до няколко дни ще започне жътвата. При късните хибриди половината от листната маса е все още свежа. На местата, третирани по време на изметляването с биоминераления тор, посевите са много по-запазени.

В регионите Кнежа, Гулянци, където паднаха около 30 л/кв. м дъжд в края на юни, царевицата е в добро състояние със сравнително добре изхранени към момента кочани.

Подобно е положението с царевицата не само у нас. Наскоро американският министър на земеделието Том Вилсак изнесе данни, че сушата в САЩ е най-тежката от 25 години насам. Засушаването е засегнало 78% от реколтата от царевица, за което ще бъде отпусната допълнителна помощ на фермерите.

Заради сушата цената е скочила с 38 на сто от юни и това е само до момента. Тежко е положението и на европейските производители на царевица - реколтата ще е слаба, тъй като добивите ще са ниски. при това положение цените ще са високи и тепърва ще растат, особено като започне жътвата.
__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgbgfermer.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар