Вход | Регистрация

Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

На 15 май 2017г. се отбелязва трети етап от Национална АНТИСПИН кампания и е Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Денят е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.


Как се предава?

HIV е изолиран от различни  телесни течности на болните  – кръв, кръвни продукти, семенна  течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя:  
При полов контакт в 80% (хомосексуален или хетеросексуален); 
При преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани; 
От болната майка на новороденото в 50-60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).

Винаги ли ХИВ-инфекцията е фатална?

Не е задължително. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което почти неминуемо довежда до смърт. Днес обаче съществуват методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.

Как да разберем дали сме носители на ХИВ?

Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ, който в България се извършва в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), които се намират най-често в Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Как да се защитим?

Профилактиката включва:  
Използване на ПРЕЗЕРВАТИВ при всички полови контакти;  
Контрол за заразеност от HIV-инфекция на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко;  
Контрол за използването на индивидуални спринцовки и игли и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса;  

Обучение на порастващите по проблемите на сексуалното общуване;

Има ли лечение?

Понастоящем сигурни медикаменти за лечение на СПИН не съществуват.  Усилено продължават изследванията на специалисти за създаването на ваксина срещу СПИН. Резултатите, засега, не са обнадеждаващи, защото вирусът на болестта е много изменчив.

Плануваните дейности от дирекция «Обществено здраве» към РЗИ-Габрово, по повод трети етап от Национална АНТИСПИН кампания под мотото: Ангажираност, образование, сила е:

1. Презентация и прожекция на филм в НАГ и ПГТ "Пенчо Семов" Габрово с ученици от деветите класове.

2. Кампания, съвместно с неправителствени организации, в централна градска част-Габрово, по време на която ще се раздават информационни материали. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар