Вход | Регистрация

Потвърдиха глобите на имитаторите на мляко "Боженци"

Потвърдиха глобите на имитаторите на мляко "Боженци"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май 2012 г., дистрибуторът "Герма-95" да плати две санкции - всяка на стойност 166 880 лв., а преработващата фирма "Чех-99" една - 96 780 лв., заради нарушения, свързани с имитация на марката"Боженци", произвеждани от габровската фирма "Елви".

Решението на съда не подлежи на обжалване. Единствената промяна в решението е, че е намалена глобата на дистрибутора - според КЗК той трябваше да плати троен размер на 166.8 хил. лв., а сега е двоен.

"Елви" произвежда кисело мляко и млечни продукти с марката "Боженци" от 2005 г. "Герма-95" е била дистрибутор на продукта от 2008 г. до юни 2011 г От септември 2011 г. обаче дружеството започва да продава кисело мляко, а впоследствие и други млечни продукти, с марката "Боженци”. Цялостният дизайн на опаковките на двете дружества е идентичен, до степен, която създава реална заблуда у потребителите. КЗК счита, че ответникът не само че не е положил усилия да отличи своите продукти, но е търсил сходство и асоциативна връзка с тези на молителя, с което е целял да се възползва от тяхната разпознаваемост на пазара.

Разследването също така доказа, че след като е получил отказ от Патентно ведомство за регистрация на словна марка "Боженци”, ответникът е изпратил писма до различни търговци - клиенти на молителя или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат реализацията на продукцията "Боженци”. В резултат на тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на "Елви".

По отношение на "Чех-99" санкцията е заради "съзнателно подпомагане нелоялното поведение на "Герма-95", произвеждайки кисело мляко, което на външен вид копира млякото на "Елви".

Към днешна дата нарушението е преустановено. На пазара се предлагат само млечни продукти "Боженци" на габровския производител.<< Sever.bg във Facebook >>Източник: в. "Капитал"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар