Вход | Регистрация

Сградата на габровската болница е сериозно пострадала

Министерството на здравеопазването ще отпусне средства за ремонт, след като бъде направена оценката на пораженията от бедствието

Ураганните ветрове през вчерашния ден са нанесли големи щети на областната болница в Габрово МБАЛ "Тота Венкова".

Ветровете са отнесли 50 линейни метра от обшивката на покривната конструкция на болницата в Габрово, счупени са 18 прозореца  и 6 врати. От фасадата на акушеро-гинекологичния комплекс са се сринали 80 кв.м. от външната топлоизолация, а 360 кв. метра битумна хидроизолация в котелно помещение е повредена. 

Наложило се е пациентите от последния етаж на болницата - Кожно отделение - да бъдат преместени. Пациентите с хемодиализа пък са останали да пренощуват в болницата след началото на ветровете вечерта.

Въпреки, че по време на бедствието електричеството е било спряно в града, аварийното захранване в областната болница се е включило и не е имало проблеми при оказването на медицинска помощ на хоспитализираните пациенти.

Здравният министър проф. Николай Петров посети лично габровската болница тази сутрин, за да огледа ситуацията, съобщават от здравното министерство. Той е разговарял с пациентите от пострадалите отделения, които са били преместени в друга част на лечебното заведение. Уверил ги, че трябва да са спокойни, защото ръководството на болницата е предприело всички необходими мерки.

Пред директора на болницата д-р Нели Славчева проф. Петров е поел ангажимент, след като бъде направена оценката на пораженията, Министерството на здравеопазването да отпусне средства за ремонт. Специална комисия в лечебното заведение вече оценява размерите на нанесените щети, а ремонтни групи вече са започнали да поправят сградата.

Здравният министър е бил информиран и за създалата се ситуация в общинската и белодробна болница в гр. Трявна, където стихията също е нанесла щети по покриви и прозорци. Там е имало също прекъсване на електричеството, но няма пострадали пациенти. 

На останалата част от територията на страната не са възникнали затруднения и прекъсване при оказването на медицинска помощ. Нормално е било обслужването на нуждаещи се пациенти по адреси от екипите на Спешна помощ. Заради влошената обстановка снощи към 21.00 ч. във филиала на Спешна помощ в Девня, Област Варна е било прекъснато електрозахранването, но в ранните сутрешни часове е възстановено. За кратки периоди през нощта ток не е имало и в спешния филиал в Джебел, Област Кърджали.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикувамеДокладвай за нередност в статията
Добави коментар