Вход | Регистрация

Пушещата Сю е в състояние да ви откаже от цигарите

„Тютюнът – заплаха за развитието” е мотото на кампанията, под което ще премине тази година 31 май - Световен ден без тютюн

Пушещата Сю е в състояние да ви откаже от цигарите

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация и се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

"Тютюнът – заплаха за развитието” е мотото на кампанията, под което ще премине тази година 31 май - Световен ден без тютюн. Световната здравна организация (СЗО) приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на ефекта му върху устойчивото развитие на всички страни, включително икономическото благосъстояние на гражданите.

По данни на СЗО при липса на действие до 2030 г. епидемията ще доведе до смъртта на повече от 8 000 000 души.

Във  връзка със Световния ден без  тютюн,  РЗИ-Габрово ще проведе кампания в няколко училища на територията на областта, по време на която при по-малките ще се демонстрира вредата от тютюнопушенето с кукла "Пушещата Сю”, а в горните класове ще се изнесат лекции по темата. Ще се разпространяват здравно-информационни материали в четирите общини: Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

В РЗИ-Габрово е разкрит кабинет за отказ от тютюнопушене, за който на 30 май е обявен за Ден на отворените врати: от 14:30 ч. до 16:30 ч. На всички желаещи ще бъде  направено изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта, също така консултация за ефективни стъпки с борбата с лошия навик и психологична подкрепа на борещите се с тази зависимост.

Организиран е изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене, който ще се проведе във фоайето на Община Трявна на 31.05.2017 г. от 10:00 – 12:00 часа.

Крайната цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения, не само от тези разрушителни здравни, но и социални, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.

Дирекция Обществено здраве, РЗИ-Габрово

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар